ULAGANJE U ZDRAVSTVO

Otvoren novi Zavod za forenzičku psihijatriju u zagrebačkom Vrapču

15.11.2018 u 18:33

Bionic
Reading

Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac u četvrtak je otvorila novu zgradu Zavoda za forenzičku psihijatriju Psihijatrijske bolnice Vrapče, za smještaj i prisilno liječenje sedamdeset psihičkih bolesnika osuđenih zbog ubojstva i drugih teških kaznenih djela počinjenih u neubrojivom stanju, vrijednu oko 75 milijuna kuna i financiranu najvećim dijelom iz fondova Europske unije

Otvorenje nove zgrade Zavode za forenziku ministrica je istaknula kao primjer ulaganja u obnovu i razvoj sustava zdravstva što je, dodala je, jedan od prioriteta Vlade.

''Ulaganje u bolnice i bolničke odjele koji pružaju skrb najpotrebitijima od iznimne su važnosti za cjelokupno naše društvo. Njima omogućujemo pristup bolničkoj skrbi koja im je nužna, a obiteljima i pružateljima skrbi smanjujemo financijsko i psihičko opterećenje'', rekla je Žalac, dodavši da je za izgradnju Zavoda za forenziku bilo ukupno dodijeljeno 68 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava.

Istaknula je i potrebu da se ne gubi vrijeme u pripremi projekata koji se financiraju iz fondova EU, izvijestivši kako je za strateški projekt nove Sveučilišne bolnice osigurano više od 42 milijuna kuna za pripremu projektne dokumentacije.

Ministar zdravstva dr. Milan Kujundžić rekao je da će se otvaranjem novog bolničkog objekta očekivano smanjenje liječenja pacijenata smanjiti s pet na dvije do dvije i pol godine. Pohvalio je sve partnere koji su sudjelovali u izgradnji novog Zavoda, naročito  Vladu RH i Grad Zagreb.

''Ovo će nam biti model kako napraviti novu Sveučilišnu bolnicu'', dodao je ministar Kujundžić.

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić rekao je da je proces planiranja i gradnje Zavoda za forenziku trajao dvadeset godina, naglasivši ulogu ravnatelja Psihijatrijske bolnice Vrapče dr. Vlade Jukića, koji je bio glavni inicijator, zagovornik i planer tog projekta.

Nova zgrada projektirana po najboljim svjetskim standardima za smještaj i liječenje forenzičnih pacijenata

Ravnatelj dr. Jukić kazao je da je ideja o gradnji novog Zavoda za forenziku prvi put bila artikulirana još 1998., a prvi novac iz državnog proračuna, i to za izradu projektne dokumentacije, bio je osiguran 2002. godine. No, tek 2015. u mandatu ministra Siniše Varge donesena je odluka da se gradnja nove ''forenzike'' financira iz sredstava europskih fondova, krajem te godine bio je položen kamen temeljac, a radovi su počeli u siječnju 2016., dodao je.

Nova zgrada Zavoda za forenzičku psihijatriju Psihijatrijske bolnice Vrapče, ukupne neto površine od oko 4400 četvornih  metara, zadovoljava sve prostorne, a naročito sigurnosne uvjete za smještaj i liječenje  forenzičkih pacijenata koji će tamo biti preseljeni do kraja godine. U novom bolničkom objektu svi pacijenti bit će smješteni u jednokrevetnim i dvokrevetnim sobama, ali će u predviđenom visokom stupnju zaštite svi imati elektronske narukvice te će u objektu, osim kada su u sobama i kupaonici, biti pod konstantnim video nadzorom, rečeno je na predstavljanju.

Također, cijeli kompleks nove forenzike ograđen je betonskim zidom i željeznom ogradom visine do pet metara, ulazak i izlazak moguć je samo s elektronskom karticom i u pratnji ovlaštenih osoba, a alarm će se oglasiti u svakom slučaju nedopuštenog udaljavanja pacijenta.

Nova zgrada projektirana je po najboljim svjetskim standardima za smještaj i liječenje forenzičnih pacijenata. Naime, uvjeti u kojima su sada smješteni takvi pacijenti potpuno su neodgovarajući, između ostaloga, čak ih je osam dijelilo zajedničku sobu.

U sklopu novog kompleksa u Vrapču predviđeni su i tereni za sportske aktivnosti pacijenata, ali i nove ambulante i napredniji način liječenja kojim će uskoro taj Zavod u Vrapču, iako ga je već imao, ponovno dobiti status Referentnog centra za forenzičku psihijatriju.