SAMO ZA TPORTAL.HR

Otto Barić otvoreno o Bilićevoj izjavi kako ćemo biti prvaci Europe

29.05.2012 u 09:00

Bionic
Reading

Među 'bivšima' hrvatske nogometne reprezentacije je i Otto Barić, koji se s 'kockastima' pojavio na Euru 2004. godine u Portugalu. Nakon remija sa Švicarskom i Francuskom, Engleska je slavila 4:2 te poslala kući Barića i igrače

Kada je Hrvatska doznala suparnike na ovom Euru, a potom i doznala raspored odigravanja utakmica, sve nas je to podsjetilo na prvenstvo od prije osam godina u Portugalu. Hrvatsku je tada vodio Otto Barić, a suparnici su nam redom bili – 'najslabiji' Švicarci, te jaki i ugledni Francuzi i Englezi. Danas su u toj kategoriji 'najslabijih' – Irci, a 'ugledni i jaki' Talijani i Španjolci.

poruka biliću
Nogomet kakav igraju Njemačka i Španjolska otišao je jako daleko, i zato nemamo pravo reći da ćemo otići do kraja

'Grupa je izuzetno teška, baš kakvu sam imao i ja na Euru u Portugalu. Francuzi i Englezi tada su svrstavani među četiri glavna kandidata za osvajanje naslova prvaka. Ja sam i prije tog turnira rekao da je svaka pobjeda veliki uspjeh i da bi plasman u sljedeći krug bio ogromna stvar. S tom mišlju najavljujem i ovaj turnir, i zato me čude Bilićeve izjave da ćemo biti prvaci jer su nerealne. Znam da se želi i vjeruje, ali to je preoptimistično', rekao je u razgovoru za tportal.hr Otto Barić

Nije valjda da se nemamo čemu nadati?

'Ne kažem da se nemamo čemu nadati, već da znamo visoko poletjeti i da bi 'prizemljenje' onda moglo biti još gore. Nogomet kakav igraju Njemačka i Španjolska otišao je jako daleko, i zato nemamo pravo reći da ćemo otići do kraja. Nisam skeptik nego realist'.

Kako bi Hrvatska trebala igrati da ipak prođe skupinu?

'Moraju igrati kao u nekim važnim utakmica, na primjer kao protiv Turske. To je recept, Hrvatska može i zna, ali svi igrači moraju biti 100 posto u igri. U današnjem, modernom nogometu ne smiju zakazati ni dva igrača, a kamoli četiri ili pet, što se znalo događati tijekom kvalifikacija. Vjerujem, budemo li uistinu pripremljeni na visokom nivou i da dečki odigraju svaku utakmicu maksimalno, da možemo do drugog kruga. Mi smo dobro igrali i u Portugalu, ali nas nije pomazio rezultat. Odlični smo bili i u Austriji 2008, ali nismo imali sreće protiv Turaka, zato bi nam se sada moglo sve vratiti. Ponavljam, ako budemo na visokom nivou'.


Bilić je najavio svoj odlazak nakon Eura. Kako to može utjecati na momčad?

'Moram reći – to nije dobro. Danas će se opet više pisati o njegovom nasljedniku, nego o našim igrama na Euru. Također, sada će se već svi ponašati kao da Bilića više nema. Osim toga, pratim razne TV-postaje, i sada se svi bave samo reprezentacijom, dok se kod nas raspravlja o nasljedniku. Zar mislite da Francuzi ili Danci pričaju o nečem osim o igračima?'

Hrvatske, dakle, nema među favoritima. Tko bi mogao uzeti naslov?

'Po mom mišljenju, prvi favoriti su Nijemci, Španjolci su na drugom mjestu, a treći favoriti – Poljaci. Borussia iz Dortmunda danas igra nogomet bolji i od Barcelone, a pridodamo li i Bayern, jasna je snaga Njemačke. Oni zajedno daju 12, 13 reprezentativaca, Löw ih odlično vodi i imaju igru koja predstavlja nogometnu budućnost. Kod Nijemaca nema izgubljene lopte, ne stoje od igrača četiri, pet metara i non-stop pušu za vrat protivniku'.

BARIĆ O EURU 2012.
Po mom mišljenju, prvi favoriti su Nijemci, Španjolci su na drugom mjestu, a treći favoriti – Poljaci.
Španjolci su 'unutra', ali otkud Poljaci?

'Španjolci su aktualni europski i svjetski prvaci, s najjačim veznim redom na svijetu. Međutim, imam osjećaj da je kod njih već pomalo došlo do zasićenja i pitanje je kako će 'ući' u turnir. Jaki su, moćni ali pitanje koliko psihički 'unutra'. A Poljaci? Domaćini su, prepuni igrača koji svi igraju u inozemstvu, ali i s trojcem koji je pod Kloppom igrao najljepši nogomet u Njemačkoj. Łukasz Piszczek, Robert Lewandowski i Jakub Błaszczykowski imaju snage i znanja odvesti Poljsku daleko. Istina, igrali su na Euru u Austriji, ali to je bilo tek uhodavanje', zaključio je Barić.