KRAJ DRAME NA CIPRU

Otmičar priveden, taoci pobjegli iz zrakoplova

29.03.2016 u 08:40

Bionic
Reading

Zrakoplov tvrtke EgyptAir sa 81 putnikom na letu između egipatskih gradova Aleksandrije i Kaira otet je u utorak i prisiljen na slijetanje u zračnu luku u Larnaki na Cipru, objavila je ciparska policija, prenose agencije

13:47 Ciparsko Ministarstvo vanjskih poslova javlja da je otmičar priveden.



13:44
The Cairo Post javlja kako su ciparske snage krenule u savladavanje otmičara.



13:38
Neki mediji javljaju kako otmičar ipak nije sveučilišni profesor nego pripadnika egipatske vojske.

13:33
Pušteno je još četiri talaca, a jedna osoba je pobjegla kroz prozor kokpita. Nejasno je koliko je talaca još ostalo u zrakoplovu.

13:30 Objavljena je i fotografija otmičara na kojoj se vidi da nosi prsluk s eksplozivom.



13:18
Na pisti su navodno viđeni snajperisti.

12:31
Otmičar traži puštanje svih zatvorenica u Egiptu, javljaju ciparski mediji.

12:27
Da je ime otmičara Seif Eldin Mostafa, potvrdilo je i ciparsko Ministarstvo vanjskih poslova.



11:48
Ime otmičara je, javljaju egipatski mediji, Seif Eldin Mostafa, prenosi CNN. Također je sveučilišni profesor, ali iz Kaira.

11:36
Egipatski ministar civilnog zrakoplovstva kazao je da je otmičar kazao posadi aviona da ga prizemlje u Turskoj ili u Cipru i da su njegovi zahtjevi još uvijek nepoznati.

Bilo je 55 osoba u avionu, a u ovim trenucima ih je tamo još sedmero - kapetan i kopilot, ženska članica posade, član osiguranja i troje putnika, prenosi Guardian.

11:30
Ibrahim Samaha, egipatski profesor, demantirao je za BBC Arabic da je on otmičar, no potvrdio je da je bio u zrakoplovu.

'Nismo znali što se događa. Ušli smo u zrakoplov i iznenadili smo se kada je osoblje uzelo naše putovnice, što je neobično za domaći let. Nakon nekog vremena shvatili smo da se uspinjemo više nego što bi trebali. Prvo nam je osoblje reklo da ima nekih problema sa zrakoplovom, a tek kasnije smo doznali da je otet', kazao je Samaha.

11:23
Otmičar je oteo zrakoplov zbog bivše supruge, a ne zbog terorizma, potvrdio je za CNN glasnogovornik ciparskog Ministarstva prometa.

11:15
Ibrahim Samaha je mentalno nestabilan, tvrdi njegova obitelj.

Ovaj profesor veterine na Sveučilištu u Aleksandriji ima dvojno egipatsko i američko državljanstvo, a ima i ugovor sa Sveučilištem u Atlanti. Samaha ima 50 godina, a ne 27 kako se ranije javljalo, i živi u Aleksandriji.



11:08
U zrakoplovu se nalazi još 10 do 15 putnika i članova posade. Među njima su navodno 2 Britanca, jedan Talijan i jedan Irac.

Kako javlja Helena Smith, otmičareva bivša žena stigla je u zračnu luku gdje će pokušati nagovoriti bivšeg muža na predaju.

10:42
Ciparski predsjednik Nicos Anastasiades potvrdio je da otmica zrakoplova nema veze s terorizmom, već da su u pitanju ljubavni problemi.

'Otmičar zrakoplova Egyptair nije terorist, nego idiot', navodno su poručili iz egipatskog Ministarstva vanjskih poslova javlja RT.Kako javlja novinarka Guardiana Helena Smith, otmičareva bivša supruga Marina Parashkou na putu je prema zračnoj luci kako bi razgovarala s bivšim suprugom.



10:39
Kako javlja Reuters India, otmičar je profesor veterine na Sveučilištu u Aleksandriji.

10:33
Predsjednici Egipta i Cipra, Nicos Anastasiades i Abdelfatah El-Sisi, razgovarali su vezano za događaj putem telefona, izvijestio je predsjednik Cipra na Twitteru.

10:31
AFP javlja kako je otmičar zatražio susret s bivšom suprugom koja živi na Cipru.

10:29
AFP javlja da je pušteno još 5 osoba iz zrakoplova.

Izvori navode da je riječ o zrakoplovu tipa Airbus 320, te dodaju da je u njemu najmanje jedan naoružani otmičar. Pilotu aviona je zaprijetio, rekavši da ima prsluk s eksplozivom.

Egipatska državna televizija javlja kako je otmičar državljanin Egipta, Ibrahim Samaha. Grčka televizija Sky javlja pak kako je otmičar tražio prevodioca i azil na Cipru. Otmičar je prvo želio da zrakoplov sleti u Tursku, no zbog nedostatka goriva sletio je na Cipar.

Kako javlja aviokompanija, otmičar je pustio gotovo sve putnike, osim četiri stranca i članova posade. Ciparski dužnosnik kazao je da je pušteno 56 putnika.

Kako javlja AP, pozivajući se na ciparske dužnosnike, otmičar je navodno dopustio da djeca i žene napuste zrakoplov.

Ciparski dužnosnik potvrdio je za Washington post da je zrakoplov otet i da se sumnja da se na njemu nalazi bomba.

Ciparski RTV izvijestio je da je u zrakoplovu 55 ljudi, sa sedmeročlanom posadom, no zrakoplovna kompanija javlja da je u zrakoplovu 81 putnik.