NASILNA POVIJEST

Otkriveno zašto su muškarci ružniji od žena!

09.06.2014 u 14:47

Bionic
Reading

Ne misle samo muškarci da su žene ljepši spol. S ovom idejom složit će se i većina žena. Jedna nova američka znanstvena teorija po prvi je put uspješno odgovorila na pitanje zašto je to tako

Prema njoj muškarci su evolucijom dobili robusne, čvrste, mogli bismo reći, boksačke kosti i crte lica kako bi lakše podnijeli udarce protivnika. Naime, u sukobima u ljudskoj evoluciji oduvijek se najčešće lome upravo te kosti.

Prema radu objavljenom u časopisu Biological Reviews ova pojačanja razvila su se kroz milijune godina u borbama za ženke i resurse. Fosilni ostaci pokazuju da je australopitek, neposredni predak roda Homo, imao izrazito robusnu strukturu lica (na slici desno).

Znanstvenici su desetljećima vjerovali da je ona nastala kao prilagodba na tvrdu hranu, uključujući orašide, sjemenke i travu. Međutim neke nove analize tragova hrane u zubima australopiteka bacile su sjenu sumnje na ovu hipotezu.

''Orašar' Australopithecus boisei, zapravo se uglavnom hranio voćem', rekao je evolucijski biolog prof. David Carrier s University of Utah. On i suautor studije, liječnik dr. Michael Morgan smatraju da je pravi uzrok grubosti crta lica tog drevnog ljudskog pretka zaštita od udaraca.

Kao dokaz u prilog svojoj teoriji američki dvojac navodi brojna istraživanja koja su pokazala da u suvremenim borbama muškaraca najčešće i najžešće stradavaju upravo kosti lica.

'Vilice spadaju u kosti koje se najčešće lome. Danas to nije kraj svijeta jer imamo kirurge i suvremenu medicinu. No prije četiri milijuna godina kada ste slomili vilicu bila je to smrtna ozljeda', objasnio je Carrier.

Struktura vilice, jagodica i očiju, koje najviše stradavaju u suvremenom boksu, kod australopiteka je bila posebno pojačana evolucijom. Osim toga to su kosti koje kroz cijelu evolucijsku povijest najviše razlikuju muški spol od ženskog.

'Kod ljudi i čovjekolikih majmuna u tučnjave najčešće upadaju mužjaci i oni se najčešće ozljeđuju', dodao je Carrier.

Zanimljivo je da su kosti lica kasnijih hominida, uključujući i ljude, manje robusna.

Prema profesoru Carrieru to je upravo u skladu s očekivanjima jer je s vremenom potreba za zaštitom lica slabila kako su slabile ruke naših predaka.

Carrier i Morgan u ranijim su istraživanjima utvrdili da su rani hominidi bili prvi primati koji su razvili oblik šake pogodan za boksanje.