ZAVIJENI U BIJELO

[FOTO/VIDEO] Otkriveno što je prouzročilo ekološki incident u Vranjicu: 'Grubo je za vidjeti i ne smije se događati'

05.12.2020 u 14:24

Bionic
Reading

Nakon što je Vranjic kod Splita jutros potonuo u pjenu, na mjesto događaja stigli su inspektori Lučke kapetanije i Lučke uprave. Kako doznaje Dalmatinski portal, u žitnom terminalu tvrtke Ameropa aktivirao se protupožarni sustav te je došlo do curenja pjene u more. Trenutno je u tijeku očevid

'Grubo je za vidjeti i ne smije se događati. O svemu je obaviještena i policija', kazao je za Dalmatinski portal solinski gradonačelnik Dalibor Ninčević koji se uputio u Vranjic.

Ekološki incident kod Splita Izvor: Društvene mreže / Autor: Dalmatinski portal

Video: Dalmatinski portal

U Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj potvrdili su da je pjena u more iscurila iz pogona Amerope.

'Oko 12.30 iz silosa u blizini Sjeverne luke došlo je do curenja protupožarne pjene koja se izlila u more prema južnim obalama Vranjica. Na terenu su djelatnici Lučke kapetanije', kazao je Jerko Kurevija iz splitske policije.

Eko incident u Vranjicu kod Splita Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Dalmatinski portal

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban izjavio je za Hinu da je more u Vranjicu pokrila gusta bijela pjena nakon što se u silosu u Sjevernoj luci iznenada aktivirao protupožarni sustav.

'Za sada se utvrđuje sastav pjene, no ne bi trebao biti ekološki opasan s obzirom da se radi o protupožarnom sustavu koji je predviđen za gašenje požara na moru. No, ipak treba pričekati i vidjeti što će analize pokazati', kratko je rekao župan Boban.

I prije dva tjedna more u Vranjicu je bilo zagađeno, a prije tri mjeseca je bilo prekriveno velikom naftnom mrljom. Zagađenje mora nažalost Vranjičanima su postala svakodnevnica zbog kojih se boje da bi se to moglo odraziti na njihovo zdravlje.

Mještani su putem građanske inicijative "Mjesto koje hoće živjeti" nedavno održali i prosvjed protiv planiranog proširenja industrijskih kapaciteta u Sjevernoj luci i ilegalnih radova koji se događaju s njihove strane obale i koji im značajno snižavaju standard života. Minutu prije podneva na svojim brodicama okupili su se ispred Sjeverne luke, dok su istodobno Vranjičani izašli s transparentima na obalu odakle su poručili da im je dosta zagađenja tražeći od odgovornih da nešto poduzmu jer tim učestalim ekocidima nisu samo ugroženi oni već i žitelji Kaštelanskog zaljeva.

Vranjic Izvor: Društvene mreže / Autor: youtube

Ništa se još nije dogodilo, osim načelne spremnosti vladajućih da se nešto napravi, a danas iz Vranjica ponovno stižu nevjerojatni prizori.