kod vukovara

Otkriveno spomen-obilježje na obaranje prvog zrakoplova u Domovinskom ratu

07.11.2023 u 13:55

Bionic
Reading

Na križanju Kudeljarske i Vinkovačke ulice u Vukovaru otkriveno je u utorak spomen-obilježje na obaranje prvog zrakoplova JNA u Domovinskom ratu, koji je 24. kolovoza 1991. godine srušio vukovarski branitelj Luka Andrijanić.

"Godinama smo se borili da se napravi neki spomenik i okovječi ono što je Luka napravio, zato sam danas neizmjerno ponosan. Najbitnije je da je to čovjek koji je došao iz BiH braniti Hrvatsku, kada su mnogi Vukovarci napuštali Vukovar i otišli u neke druge krajeve", izjavio je u prigodnom obraćanju savjetnik vukovarskog gradonačelnike za branitelje Tomislav Josić.

Rekao je kako se sjeća dana kada je srušen prvi avion JNA nad Vukovarom i svaki je vukovarski branitelj toga dana imao "srce veliko kao kuća". Andrijanić je toga dana srušio dva, a nakon dva dana još dva neprijateljska zrakoplova.

"Ponosni smo što je Luka odlikovan za svoja djela, dobili smo sada i ovaj spomenik, a već je pokrenuta inicijativa da se dan kada je uništio prvi neprijateljski avion u Domovinskom ratu stavi u kalendar MORH-a i ubuduće obilježava", naveo je Josić.

  • +27
Spomen-obilježje na obaranje prvog zrakoplova u Domovinskom ratu Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos

Spomenik je osmišljen kao zid u nagibu koji odaje dojam siluete aviona, a postavljen je u spomen na 24. kolovoza 1991., kada je kod silosa Đergaj na izlazu iz Vukovara prema Vinkovcima dragovoljac Domovinskog rata Luka Andrijanić srušio prvi zrakoplov agresorske JNA u Domovinskom ratu.

Autorica spomenika je Tatjana Ostojić Danilović, a zajednički su ga otkrili roditelji Luke Andrijanića, Jela i Pejo Andrijanić te vukovarski gradonačelnik Ivan Penava i Tomislav Josić.

"Ovo je vrlo značaj datum za građane Vukovara i Hrvatske. Spomenik simbolizira oboren zrakoplov koji je pao na zemlju iz koje je ostalo stršati jedno krilo. Na spomeniku se nalaze i podaci o Andrijaniću te je ugrađen ekran na kojem će se emitirati video zapisi iz Domovinskog rata i obrane Vukovara", rekao je novinarima Penava dodavši kako je, nažaost, Andrijanić poginuo na borbenom zadatku samo tri dana prije svoga dvadesetog rođendana, 20. rujna 1991.