POTOPIO JU TSUNAMI

Otkrivena tajna 'Atlantide' Sjevernog mora

02.05.2014 u 14:40

Bionic
Reading

Pretpovijesno kopno koje neki znanstvenici nazivaju Atlantidom Sjevernog mora vjerojatno je napušteno nakon što ga je prije 8.200 godina razorio petmetarski tsunami, pokazalo je novo britansko istraživanje

Goleme valove pokrenulo je klizanje tla u podmorju nedaleko od obala Norveške. Prema rezultatima nove studije koju je proveo tim s Imperial Collegea u Londonu tsunami je preplavio nisku kopnenu masu poznatu kao Doggerland koja je u to vrijeme povezivala britanske otoke s kopnom – s Nizozemskom te zapadnim dijelovima Danske i Njemačke. Nakon toga pojas je nestao pod vodom.

'Mezolitska plemena napustila su ovo područje prije nekih 8.000 godina kada se dogodio odron Storegga', rekao je voditelj istraživanja dr. Jon Hill.

Stručnjaci smatraju da je tsunami jednostavno protjerao ili još vjerojatnije potopio posljednje preostale ljude koji su živjeli na Doggerlandu.

'Tko god je u ono vrijeme tamo živio, nije preživio. Bila je to golema količina sedimenta, trostruko veća od ukupne količine koju nanesu sve svjetske rijeke u godinu dana', objasnio je Hill.

U svojem istraživanju, objavljenom u časopisu Ocean Modelling, čiji su rezultati prošli tjedan predstavljeni na konferenciji European Geosciences Union General Assembly u Beču, Hill i njegovi suradnici napravili su računalnu simulaciju kojom su analizirali efekte masivnog podmorskog klizanja tla kraj Norveške.

Nestanak sjevernog raja

Za vrijeme posljednjeg ledenog doba razine mora bile su puno niže nego danas tako da je na njegovu vrhuncu Britanija bila kopnom povezana s Europom. Onovremene lovačke skupine mogle su jednostavno kopnenim putem prelaziti iz sjeverne Njemačke do Istočne Anglije i obratno. No prije 20-ak tisuća godina led se počeo otapati, a razine mora postupno rasti tako da su golema kopnena područja nestala pod morem.

Prije 10-ak tisuća godina Doggerland je još uvijek bio bogato europsko lovište životinja, riba i ptica, što potvrđuju arheološki nalazi kostiju i oružja. U njegovu središtu nalazile su se velike slatkovodne površine u koje se sa zapada ulijevala Temza, a s istoka Rajna. Ova močvarna područja bila su pravi raj za brojne vrste životinja.

No dvije tisuće godina kasnije Doggerland je postao nisko kopno veličine Walesa prekriveno samo travom i šašem.

Znanstvenici su već ranije znali da se u norveškim vodama prije osam tisuća godina dogodilo veliko klizanje tla, međutim nova studija je prva koja je detaljno istražila njegove posljedice.