doškolovala se

Otkrivena prva lažna diploma u Istri: Učiteljica radila više od 20 godina, natjecala se i za ravnateljicu

06.06.2019 u 10:55

Bionic
Reading

U Osnovnoj školi Mate Balota u Bujama prije otprilike mjesec dana otkrivena je lažna diploma učiteljice koja je radila u razrednoj nastavi više od 20 godina, a koliko je do sada poznato, to je prvi slučaj krivotvorene diplome u Istri

Ravnatelj Osnovne škole Mate Balota u Bujama Dražen Hinek potvrdio je da se radi o lažnoj diplomi koja je otkrivena tijekom nedavne revizije diploma i svjedodžbi među zaposlenicima, piše Glas Istre.

'Ne bih htio iznositi nikakve pojedinosti vezane uz slučaj. Napravili smo sve što nam je naložilo Ministarstvo. To je sada u daljnjem postupku i u rukama Državnog odvjetništva u Pazinu', rekao je ravnatelj Hinek te dodao da učiteljica više nije zaposlena u školi.

Osim što se na temelju lažne diplome fakulteta koji nije završila zaposlila u Bujama, učiteljica je s tim krivotvorenim dokumentom naknadno upisala, ali i završila dodatni stupanj pedagoškog usmjerenja. Također se nekoliko puta prijavljivala na natječaj za radno mjesto ravnateljice, no Školski odbor je nikad nije izabrao na tu funkciju.

Ravnatelj škole nije htio komentirati prijave učiteljice na natječaje za ravnatelja jer, kako je rekao, ne želi govoriti o onome što je bilo u prošlosti.

O svemu je obaviještena i Istarska županija, a iz Upravnog odjela za obrazovanje, sport i tehničku kulturu rekli su da ih je o lažnoj diplomi obavijestio ravnatelj, ali da ne mogu komentirati slučaj jer je postupak u tijeku. Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja poručili su da nisu ovlašteni davati informacije i podatke o konkretnim osobama, povodom upita je li jedna od tri lažne diplome, koje su otkrivene početkom svibnja, a od kojih su dvije pedagoškog usmjerenja, pronađena upravo u Bujama. Napominju da je sve prijavljeno nadležnim tijelima.

'Međutim, ako je u natječajnom postupku priložena lažna dokumentacija, osobi prestaje služba izvanrednim otkazom ugovora o radu. Dakle, kao što je ministrica Blaženka Divjak istaknula u svojim javnim nastupima, sve varalice će se identificirati te će dobiti izvanredni otkaz, a onda i prijavu DORH-u. Svi koji su se zaposlili temeljem krivotvorenih diploma sigurno taj posao ne mogu zadržati i bit će upućeni u daljnji postupak', poručuju iz Ministarstva.