Udar mikrometeoroida

Otkriven mogući uzrok curenja iz ruske svemirske letjelice

16.12.2022 u 13:00

Bionic
Reading

Curenje rashladne tekućine, koje je trajalo najmanje tri sata u srijedu navečer na ruskoj svemirskoj kapsuli Sojuz usidrenoj na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS), moglo je biti uzrokovano udarom malenog meteoroida, rekao je visoki ruski svemirski dužnosnik

NASA i ruska svemirska agencija, Roscosmos, rekli su da ni jedan astronaut nije ugrožen curenjem, no otkazana je planirana svemirska šetnja dvojice kozmonauta.

"Uzrok curenja iz Sojuza MS-22 mogao bi biti mikrometeoroid koji je udario u brod", rekao je Sergej Krikalev, voditelj ljudskih svemirskih letova u Roscosmosu, u izjavi objavljenoj na Telegramu.

Sićušni mikrometeoroidi ili svemirsko kamenje, od kojih je većina malena poput zrnca pijeska, normalni su dio svemirskog okoliša dok se nasumično kreću Sunčevim sustavom i obično uzrokuju malo ili nimalo značajne štete na ISS-u i drugim svemirskim letjelicama.

Ruski dužnosnici vode istragu o uzroku curenja tekućine, koja je iscurila iz kruga za hlađenje na vanjskoj strani ruske svemirske letjelice Sojuz MS-22 u srijedu, priopćila je NASA.

Rashladna tekućina služi za regulaciju temperature na kapsuli.

NASA je objavila da su temperature MS-22 "unutar prihvatljivih granica".

Ni američka svemirska agencija ni Roscosmos nisu pojasnili temperaturni raspon letjelice, koliko je letjelica bila blizu dostizanja tih granica, koliko je rashladne tekućine iscurilo ili kada je curenje prestalo.

Svemirska letjelica Sojuz prevezla je kozmonaute Sergeja Prokopjeva i Dimitrija Petelina zajedno s NASA-inim astronautom Frankom Rubiom do svemirske stanice u rujnu, što je bio prvi zajednički američko-ruski let prema obnovljenom sporazumu između NASA-e i Roscosmosa koji omogućava miješanim posadama putovanja u i iz svemira.

Prokopjev i Petelin su bili pripremljeni za šestosatnu svemirsku šetnju kada je počelo curenje rashladne tekućine.

Svemirska stanica, laboratorij veličine nogometnog igrališta u kojem su astronauti stalno smješteni više od dva desetljeća, trenutno ima posadu od sedam članova.

Ostala četiri člana najnovije ekspedicije stigla su u listopadu u kapsuli SpaceX Crew Dragon. Ta je posada uključivala dva NASA-ina astronauta, japanskog astronauta i jednog kozmonauta.

Curenje je odmah pokrenulo pitanja hoće li MS-22 moći vratiti tročlanu posadu na Zemlju u ožujku 2023. kao što je prvotno planirano ili će NASA i Roscosmos morati slijediti planove za nepredviđene situacije.

Svemirska šetnja planirana za srijedu navečer već je jednom odgođena, krajem studenog, zbog neispravnih rashladnih pumpi u svemirskim odijelima kozmonauta.

A u kolovozu je ruska svemirska šetnja prekinuta zbog problema s baterijom jednog od svemirskih odijela kozmonauta.