NEMA RAZLOGA ČUĐENJU

Otkrivamo zašto SDP zapravo nije podržao Arlovića za ustavnog suca

07.07.2017 u 17:40

Bionic
Reading

SDP je ovaj tjedan otkrio da će kao svog kandidata za Ustavni sud podržati Gorana Selanca, a ne Matu Arlovića, aktualnog ustavnog suca koji je svojedobno bio SDP-ov saborski zastupnik. Iako se u nekim medijima pojavila informacija da je SDP zamjerio Arloviću njegovu knjigu, doznajemo da je to glavnoj oporbenoj stranci bio najmanji problem

Sredinom ovog tjedna, kada je zasjedao SDP-ov Klub zastupnika na kojem se donosila odluka o tome kojeg će kandidata za Ustavni sud podržati ta stranka, većina je odabrala Selanca. Naime, kako doznajemo, na sjednici kluba u tajnom glasovanju 15 glasova išlo je Selancu, dok se samo sedam zastupnika opredijelilo za Arlovića.

Iako je na društvenim mrežama stiglo mnogo pohvala za takav potez SDP-a, neke je ipak začudilo to što glavna oporbena stranka nije izabrala kandidata koji je bio u njihovim stranačkim redovima.

Međutim valja se prisjetiti i na koji način je Arlović prvi put izabran u Ustavni sud 2009., kada je za izbor sudaca bilo potrebno 77 glasova. Ni tada Arlović nije dobio potpunu podršku SDP-a jer je tadašnji šef stranke Zoran Milanović smatrao da bivši političari ne bi trebali sjediti u Ustavnom sudu. Arlović je izabran tek iz drugog pokušaja i to zahvaljujući glasovima HDZ-a te, kako se tada govorilo u kuloarima, i uz pomoć Vladimira Šeksa.

Arlović ni sada nije dobio dovoljnu podršku, a u medijima se pojavila informacija da ga SDP nije podržao zbog njegove knjige o Bosni i Hercegovini, u kojoj brani Tuđmanovu i HDZ-ovu politiku prema BiH.

'To je najmanji problem vezano uz Arlovića', kaže nam jedan dužnosnik SDP-a.

Ono što u glavnoj oporbenoj stranci zamjeraju Arloviću je to što, kako kažu, nije opravdao svoj izbor u Ustavni sud. Arlović, kažu nam, za razliku od nekih drugih SDP-ovih kandidata koji su izabrani za ustavne suce, nije aktivno sudjelovao u radu te nije često pisao izdvojena mišljenja i neke druge radove.

Osim toga, SDP-ovcima se upalila lampica zato što su za Arlovića aktivno lobirali neki visoki HDZ-ovi saborski dužnosnici pa i, kako nam kažu, sam premijer Andrej Plenković.

Selanec, dodaju, može donijeti neke nove vjetrove u Ustavni sud. Jedan naš sugovornik uvjeren je da će on često pisati izdvojena mišljenja, za što smatra da je dobra stvar jer će i u Ustavni sud donijeti neka nova razmišljanja.

Kritike da je Selanec možda premlad za ustavnog suca naš sugovornik odbacuje i upozorava da je gotovo istih godina bila i Jasna Omejec kada je postala ustavna sutkinja.