UBOJSTVO NA PRAVOSLAVNI USKRS

Osumnjičeni: Nisam vehabija nego habešija

16.10.2013 u 12:55

Bionic
Reading

Elvedin Hegić u utorak je na karlovačkom Županijskom sudu porekao krivnju za brutalno ubojstvo iz koristoljublja, jedno od najtežih kaznenih djela, koje se dogodilo na pravoslavni Uskrs u travnju prošle godine u selu Krstinja.

Hegić je nakon čitanja optužnice kazao da nije kriv te da će na kraju suđenja iznijeti svoju obranu, no žestoko je usprotivio fotografiranju u sudnici, zatraživši od sutkinje da ‘zaustavi fašiste novinare u kršenju njegovih ljudskih prava’. Kazao je i da je ‘bez ijednog valjanog dokaza u pritvoru više od godinu dana’, no sutkinja Sanda Janković mu je odgovorila da je suđenje javno te da je fotografiranje odobrio predsjednik suda.

Njegov odvjetnik u svom je uvodnom govoru kazao da je Hegić optužen samo na temelju indicija i da protiv njega nema ni jednog materijalnog dokaza. Činjenica da je u njegovom džepu pronađeno 400 kuna daleko je od dokaza, kazao je odvjetnik Hasan Karajić.

Kao prvi svjedoci ispitani su Španovićevi rođaci i policajka Božena Vojak, koja je Heglića, s još dvoje kolega s granične policije uhitila stotinjak metara iznad Španovićeve kuće.

Španović je ubijen u svom dvorištu oko 19 sati, a nakon napada imao je nekoliko slomljenih rebara, oguljotina i podljeva. No, smrt je nastupila od gušenja jer mu je Heglić ugurao plavu šilt kapu u usta. Uslijed toga došlo je do potiskivanja gornje zubne proteze prema ždrijelu, što je dovelo do začepljenja ždrijela i grkljanja i nemogućnosti disanja, navodi se u optužnici.

Ubojica je potom ušao u kuću, uzeo 400 kuna, jabuke i još nešto hrane, dok ostali novac koji se nalazio u kući, nije uspio pronaći.

Nećak ubijenog Pero Španović, koji je neposredno pred pravoslavni Uskrs došao iz Srbije posjetiti strica, kazao je da mu je donio dva kilograma jabuka i stavio ih na frižider, no one tijekom očevida nisu bile tamo.

Detaljno se raspravljalo i o vojničkoj deki, košulji i kapi s petokrakom zvijezdom, a više je svjedoka reklo da je Španović imao u kući neke dijelove vojne odore JNA. Naime, kada su susjedi pronašli Španovića bio je umotan u vojnu deku i košulju, a uz njegovu je glavu bila i kapa sa zvijezdom petokrakom.

Policajka Vojak potvrdila je da je Heglić kod uhićenja u ruci imao platnenu torbu s nekoliko jabuka, nekorištenim sapunom, bocom vode i biskvitnom roladom, a u džepu nož i 400 kuna. Kada su je odvjetnici ispitivali detaljno o tim namirnicama i sapunu, a ona nije znala detalje, sutkinja ju je upitala gleda li kriminalističke serije ističući da je ‘u detaljima dokaz’.

Hegić (36) je u karlovačkom istražnom zatvoru od rujna prošle godine. Rodom iz Velike Kladuše, sa sarajevskom adresom, nezaposlen je kompjutorski tehničar, a odvjetnik Karajić poriče medijske napise da je Hegić vehabija.

‘Upravo suprotno, moj branjenik kaže da je u sukobu s vehabizmom, a na strani habešija’, kazao je Karajić.