ERIC BOSWELL

Ostavka šefa sigurnosti State Departmenta zbog Bengazija

20.12.2012 u 12:44

Bionic
Reading

Američki State Department priopćio je u srijedu da je njegov šef sigurnosti podnio ostavku a druga tri dužnosnika su razriješena dužnosti, nakon nalaza službene istrage o napadu na američku diplomatsku misiju u libijskom Bengaziju 11. rujna

Eric Boswell podnio je ostavku na dužnost pomoćnika državne tajnice za diplomatsku sigurnost, rekla je glasnogovornica State Departmenta Victoria Nuland u kratkom priopćenju. Drugi dužnosnik, govoreći pod uvjetom anonimnosti, kazao je da Boswell ostaje raditi u State Departmentu kao službenik.

Nuland je kazala da su Boswell i druga tri dužnosnika, poslana na administrativni dopust do daljnjega.

Službena istražna komisija je zaključila da je misija u Bengaziju bila potpuno nespremna nositi se s napadom, u kojem je ubijen američki veleposlanik Christopher Stevens i još tri Amerikanca.

Deklasificirana verzija izvješća, objavljena u utorak, ukazuje na nedostatke 'vodstva i upravljanja', slabu koordinacija među dužnosnicima i 'pravu zbrku' u Washingtonu i na terenu oko toga tko je imao ovlasti za donošenje odluka o politici i sigurnosnim pitanjima.

Komisija je 'ukazala na postupanje četiri dužnosnika, tri u uredu za diplomatsku sigurnost i jednog u uredu za Bliski istok', kazala je Nuland u priopćenju.

Državna tajnica Hillary Clinton prihvatila je Boswellovu odluku da trenutno podnese ostavku, kazala je glasnogovornica.

Ranije je američki dužnosnik, koji je govorio pod uvjetom anonimnosti, kazao da je od Boswella, njegove zamjenice Charlene Lamb i trećeg neimenovanog dužnosnika zatraženo da podnesu ostavke.

Činilo se vjerojatnim da će incident u Bengaziju baciti sjenu na četverogodišnji mandat državne tajnice Clinton, ali u izvješću istražne komisije njoj se ne pripisuju konkretne greške a dužnosnici koji su vodili istragu nisu je okrivili za propuste.

Odgovornost za sigurnosne nedostatke u Bengaziju je na nižoj razini zapovjednog lanca u State Departmentu, rekao je umirovljeni veleposlanik Thomas Pickering koji je vodio istragu.

'Utvrdili smo odgovornost na razini pomoćnika tajnice koja je, po našem sudu, pravo mjesto za tražiti gdje se zapravo donose odluke', rekao je Pickering nakon sastanka s članovima kongresnih odbora iza zatvorenih vrata.

Izvješće i riječi dvojice vodećih autora ukazuju da Clinton, koja je već prihvatila odgovornost za incident, neće biti osobno smatrana krivom.

'Državna tajnica bila je veoma jasna o preuzimanju odgovornosti, što s moga stajališta nije razborito s obzirom da je ona imala određenu razinu znanja', rekao je umirovljeni admiral Michael Mullen, bivši načelnik Združenog stožera američke vojske i drugi voditelj istrage.