život iza rešetaka

Oslobođeni Palestinci o zatočeništvu u Izraelu: 'Tretirali su nas kao pse'

27.11.2023 u 11:12

Bionic
Reading

U sklopu sporazuma o prekidu vatre između Izraela i Hamasa, do sada je iz Gaze oslobođeno 63 talaca - uključujući 24 tajlandska radnika mimo dogovorenog okvira - i 117 palestinskih zatvorenika, većinom žena i maloljetnika. Po izlasku iz izraelskih zatvora, neki od njih ispričali su kako su ih tamo tretirali

Dok Izrael tvrdi da su oslobođeni zatvorenici zapravo teroristi, Palestinci kažu da su njihove žene i mladići zatočeni za ono što bi druge zemlje smatrale tek prekršajima. Dok zapadni mediji uz reflektore izvještavaju o oslobođenim taocima, vrlo malo se zna o puštenim Palestincima. Za to, piše britanski Sky News, postoji dobar razlog: izraelska policija ne želi da njihov povratak kućama snima ili slavi, kako ne bi nastala žarišta okupljanja i potencijalnih nemira.

U uskim uličicama Silwana, u sjeni jeruzalemskih bedema Starog grada, patrolira izraelska pogranična policija. 'Ne sada', rečeno je Dominicu Waghornu, uredniku vanjske politike Sky Newsa, koji je naumio doći do kuće gdje su četiri dječaka vraćena u jednu obitelj.

To područje pretežno je arapsko, poprište čestih nemira. Na palestinskim domovima vidi se odsjaj neonsko plavih zvijezda židovskih naselja. Palestinci negoduju zbog njihove prisutnosti i činjenice da grad u njihova područja ulaže daleko manje nego na dominantno židovski zapad Jeruzalema.

  • +7
Pušteni taoci u konvoju Crvenog križa Izvor: Profimedia / Autor: MOHAMMED ABED / AFP / Profimedia

Kako bi suzbila nemire, izraelska policija rutinski okuplja i pritvara palestinske tinejdžere nakon njihovih međusobnih sukoba, piše Sky News, podsjećajući na kontroverznu izraelsku politiku zadržavanja osumnjičenika iza rešetaka i do šest mjeseci bez suđenja ili određivanja pritvora.

Dvadeset i jedan od 39 zatvorenika oslobođenih u trećoj razmjeni zarobljenika u nedjelju bili su iz istočnog Jeruzalema i tamo su vraćeni. Među njima je i obitelj Ghannama Abua Ghannama, 17-godišnjaka pritvorenog prije godinu dana s optužbom da je bacao kamenje na autobus. Nakon što je policija krenula dalje, Sky News uspio je doći do te kuće, gdje je obitelj dočekala svog oslobođenog člana. Naglasili su da on ranije nije osuđivan, a njegova majka kazala je da je oslobađanje u skopu sporazuma o primirju 'čudo, dar od Boga'.

Ghannam je za Sky News rekao da je u zatvoru postalo mnogo gore nakon napada Hamasa 7. listopada. 'Bilo je ponižavajuće. Od početka rata ulazili su i tukli nas, tretirali nas kao da smo psi', rekao je.

Neki drugi bili su zatočeni temeljem puno težih optužbi.

Shorouk Dwayatt izašla je iz zatvora nakon pola odslužene 16-godišnje kazne jer je nožem izbola jednog Izraelca i pokušala izbosti još jednog u Starom gradu Jeruzalema 2015. godine. Na suđenju je bilo riječi i o njezinoj objavi na Facebooku, gdje je navela da žudi postati mučenica. Njezina obitelj tvrdi da je djelovala u samoobrani, nakon što joj je jedan od muškaraca prišao i pokušao joj skinuti maramu prije nego što bi je upucao. Ona je za Sky News rekla da će se sada školovati za odvjetnicu koja će pomagati drugim palestinskim žrtvama izraelske okupacije.

I ona tvrdi da su se uvjeti u zatvoru pogoršali nakon 7. listopada. Dodaje da su muški čuvari tukli i progonili zatvorenice. Rekla je da se boji da bi je Izraelci mogli ponovno pokušati zatvoriti. 'Najviše se bojim ponovnog uhićenja jer su mi već prijetili time i moguće je da svaki čas mogu upasti u kuću', kazala je.

Među oslobođenima je i Israa Jaabis (38). Ona je bila je u zatvoru od 2015. nakon što je osuđena za bombaški napad u kojem je ranjena izraelska policajka, a ona sama zadobila je teške opekline na licu i rukama. Tvrdila je da joj se automobil zapalio zbog mehaničkog kvara i da joj u zatvoru nisu htjeli adekvatno tretirati opekline.

Pozdravljajući svoju obitelj, osobito 15-godišnjeg sina, Israa je rekla: 'Sramim se zagrliti ga jer je postao muškarac, kad mi kaže 'moja mama', u mojim očima on je još malo dijete.' Opisujući uvjete u zatvoru, rekla je da su zatvorenice u stvarno lošoj situaciji.

Smatra se da se u izraelskim zatvorima nalazi oko 7000 Palestinaca, od kojih je 2000 u administrativnom pritvoru. Još stotine uhićene su i zatvorene od početka rata.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'