ŠTO KAŽE SRPSKA ŠTAMPA

Oslobađanje generala zasjenilo spomen na Vukovar

18.11.2012 u 13:25

Bionic
Reading

Srpski mediji se i trećeg dana nakon oslobađanja hrvatskih generala Gotovine i Markača na svojim naslovnicama bave odlukom Haškog suda. Za to vrijeme, redovna godišnja komemoracija u Vukovaru očekivano stječe manji publicitet, mada je neki mediji stavljaju na prve stranice, podsjećajući na tragediju i - u manjoj mjeri - na ratne zločine zbog kojih je 20-ak građana Srbije naknadno završilo u zatvoru

Utjecajni B92 na naslovnici portala donosi kraći, emocionalno neutralan tekst o godišnjici. Članak je opremljen poznatom fotografijom snimljenom nakon pada Vukovara, u kojoj pripadnici srpske paravojske s dignutim oružjem sprovode starca koji se podupire štapom kroz raskomadanu ulicu.

U uvodniku stoji da su jedinice JNA 'ušle u hrvatski grad Vukovar, čime su okončane tromesečne borbe u kojima su poginule hiljade ljudi'. Nema ni riječi o djelovanju srpskih paravojnih jedinica u gradu nakon ulaska JNA, ali u članku stoji da je srpsko pravosuđe zbog ratnih zločina u Vukovaru na višegodišnje zatvorske kazne pravomoćno osudilo 15 ljudi.

Još pet ih je optužio Međunarodni sud u Haagu. Bivši gradonačelnik Vukovara Slavko Dokmanović izvršio je samoubojstvo u pritvoru 1997. godine. Od trojice procesuiranih oficira JNA, Mile Mrkšić dobio je 20 godina zatvora, Veselin Šljivančanin 10 (ali je prijevremeno pušten nakon odslužene dvije trećine kazne), a Miroslav Radić oslobođen je optužbi.

Beogradski tabloid Blic i danas kao centralnu temu doživljava svježe haške presude, pa na naslovnici donosni krupan naslov 'Zbog haške bruke Evropa sve dalje'. Na naslovnici Blicova portala nudi se intervju s mladićem koji je kao dječačić snimljen za volanom traktora u izbjegličkoj koloni Srba tijekom Oluje. Naslov glasi: 'Nikoga ne mrzim, ali nije pošteno'. Blic donosi i opširan izvještaj s Dana sjećanja na žrtve Vukovara. Spominje se i dolazak oslobođenog generala Mladena Markača. Citiraju se njegove izjave o sreći što je hašku ćeliju zamijenio slobodom i skupa s optuženim suborcima srušio optužbe međunarodnog tribunala.

Sličan izvještaj u rubrici Balkan nudi i tabloid Press Online, s tim da u udarne vijesti dana ipak stavlja zahtjev eurofobnog pokreta Dveri da se prekine suradnja s Haagom i 'bilo kakav put Srbije u EU'.

Tabloid Kurir dolijeva benzina na razbuktalo nezadovoljstvo naslovnicom s usklicima poput 'Ovo su srpski krvnici iz Haaga' (uz fotografije trojice sudaca koji su oslobodili generale), 'Njih dočekuju a nas se stide' (intervju sa Šljivančaninom) i 'Nacistički pozdrav za generale!' uz fotografiju hrvatskog nogometaša Marija Mandžukića koji je nakon zabijenog gola u Bundesligi snimljen u pozi koja sliči na nacističko salutiranje. S obzirom na drukčije fotke u hrvatskim medijima, još nije jasno što je točno Mandžukić napravio.

Dnevnik Politika, koji je u ratnim godinama uz milijunske naklade odigrao jednu od stožernih uloga u raspirivanju ratne propagande sa srpske strane (prije 21 godinu donio je naslove 'Vukovar konačno slobodan' i 'Oboren ratni simbol Hrvatske'), danas na naslovnici nema Vukovara. Ali zato u centralnom naslovu nudi zabrinutost hoće li oslobađajuće haške presude hrvatskim generalima poslati 'lošu poruku procesima pomirenja u regionu'.

Beogradski portal E-novine, na kojem objavljuju i negdašnji autori Feral Tribunea, nema vukovarske komemoracije na naslovnici, ali u rubrici Region prenosi vijest o Koloni sjećanja u Škabrnji. Na naslovnici je i satrični tekst Predraga Lucića iz Novog lista te reakcije srpskih političara u rasponu od Borisa Tadića do Milorada Dodika, uz karakterističnu dozu sprdnje s nacionalistima. Od aktualnih tema nudi se i intervju s bivšom glasnogovornicom Haškog tribunala Florence Hartmann pod naslovom: 'Gotovina i Markač nisu odgovorni za zločine'.