50 milijuna kuna

Osječko-baranjska županija subvencionira kamate na stambene kredite

18.04.2019 u 14:54

Bionic
Reading

Osječko-baranjska županija će kroz projekt "Stambeni krediti u funkciji poticanja gospodarstva" sufinancirati kamate na stambene kredite za kupnju nekretnina, kako bi zaustavila odljev stanovništva sa svog područja, a ugovore o poslovnoj suradnji sa sedam poslovnih banaka u četvrtak je potpisao župan osječko-baranjski Ivan Anušić

Kreditni potencijal te mjere je 50 milijuna kuna, a Anušić očekuje da će se projekt u suradnji s drugim jedinicama lokalne samouprave, bankama i poslodavcima nastaviti i dalje zbog velikog interesa građana pa će taj iznos biti i veći.

"S bankama je dogovoreno da kamatna stopa na ove stambene kredite bude 2,49 posto. Županija će subvencionirati jedan postotni bod kamatne stope, a dodatnih jedan posto će, za sada, subvencionirati još šest jedinica lokalne uprave i samouprave - gradovi Osijek i Beli Manastir te općine Bilje, Erdut, Koška i Magadenovac", rekao je Anušić i pozvao ostale gradove i općine te gospodarske subjekte da se pridruže projektu.

Kako je rekao, županija će subvencionirati kredite iznosa do 500 tisuća kuna, a maksimalni mogući iznos kredita je milijun kuna.

Pročelnica županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo Ivana Katavić-Milardović pojasnila je da će županija subvencionirati kamate prvih deset godina otplate kredita, pod uvjetom da je minimalan rok otplate kredita 15 godina.

Najavila je da će javni poziv za podnošenje zahtjeva za ovu vrstu kreditiranja biti objavljen sljedeće srijede, 24. travnja.

"Krediti su namijenjeni hrvatskim državljanima koji žive i rade na području Osječko-baranjske županije i koji namjeravaju kupiti nekretninu na području županije", rekla je Katavić-Milardović.