vatrogasna mjera

Osječki gradonačelnik: Za zaprašivanje komaraca samo jedan avion, jednomotorac

29.06.2021 u 16:55

Bionic
Reading

Osijek je i ove godine pod najezdom komaraca s netretiranih područja, a novi gradonačelnik Ivan Radić pokušava riješiti problem pa je donio odluku o nastavku intenzivnih tretmana njihovog suzbijanja. Radić za Studio 4 HTV-a kaže da je i prije izbora građanima rekao da će ove godine moći djelovati tek vatrogasnim mjerama, dok će iduće godine morati raditi puno sustavnije

Neki od građana kažu da se već u proljeće trebalo krenuti sa zaprašivanjem, kao prijašnjih godinama, te poručuju da bi sada trebalo zaprašivati s četiri ili pet aviona istovremeno.

'Nema četiri ili pet aviona! Ima jedan jedini avion. Ugovor s izvođačem je potpisan prije nego što sam ja postao gradonačelnik. Mene je taj ugovor dočekao, na meni je da ispoštujem preporuke Zavoda za javno zdravstvo. Avion je jednomotorac, on može letjeti i špricati nad zelenim pojasom, nad gradom naravno ne smije s obzirom na to da nije dvomotorac. Mi u Hrvatskoj, a koliko znam ni u Srbiji, koliko je meni poznato, nemamo dvomotorce', rekao je Radić za Studio 4 HTV-a.

Na pitanje kako je moguće da je sklopljen takav ugovor, odgovara: 'Bio je javni natječaj, dobio je izvođač koji je dobio. Mene je to tako dočekalo'.

Dodaje kako diljem grada imaju klopke, nakon tretiranja se gledaju rezultati, a Zavod za javno zdravstvo ih nadzire.

'Ako je učinkovitost ispod 50 posto, mi im dajemo ponovljeno tretiranje o njihovom trošku. Znači ne o trošku Grada Osijeka, nego o trošku izvođača. Okolna područja oko Grada Osijeka imaju po 45000 komaraca po klopki, u Gradu Osijeku imamo ispod 1000. I dalje nismo s time zadovoljni, to je nedovoljno', rekao je, dodavši da je unazad tri tjedna, otkako je gradonačelnik, već pet puta upogonio avion, pri čemu su tretirali oko 30.000 hektara.

Radić problem vidi i u okolnim općinama koje po njegovim riječima ne slušaju preporuke Zavoda za javno zdravstvo.

'U Gradu Osijeku smo dobili 53 preporuke Zavoda za javno zdravstvo, sve smo ispoštovali. Činimo sve što možemo, špricamo i sa zemlje i iz zraka, i ručno i na sve moguće načine. Ali komarci migriraju 24 sata i dolaze iz okolnih područja. Razumijem svoje sugrađane, zahvaljujem im na strpljenju', rekao je Radić dodavši kako primjerice u mjesnom odboru Sarvaš imaju problem s najvećim brojem komaraca. Na pitanje zašto okolne općine ne surađuju, Radić odgovara da je tretiranje komaraca obveza jedinica lokalne samouprave.