alergije na pelud

Osjećate li svrbež ili peckanje u očima, nosu ili grlu, vjerojatno je ambrozija. Evo kolika joj je razina i kako se zaštititi

20.08.2019 u 20:51

Bionic
Reading

Razina peludi ambrozije u zraku je visoka, što će u narednih nekoliko tjedana, ali i do kraja rujna biti velik problem za oko 30 posto građana, koliko se procjenjuje da ih u Hrvatskoj pati od nekog oblika peludne alergije

Taj broj će se i povećati jer, prema Uredu za zdravstvo Grada Zagreba, alergije pogađaju oko 150.000 stanovnika Zagreba, a u vrijeme cvatnje, odnosno u kolovozu i rujnu, broj alergičara u gradu poveća se na 250.000.

Gradovi u kojima je zabilježen visok stupanj alergenosti ambrozije, a kreće se između 6,9 do 7,8, su Zagreb, Virovitica, Kutina, Varaždin, Slavonski Brod, Sisak, Popovača, Koprivnica i Karlovac. Prema legendi Nastavnog zavoda za javno zdravstvo 'Dr. Andrija Štampar', razina peludi od 0 do 1,9 smatra se niskom te uzrokuje probleme samo izuzetno osjetljivim alergičnim osobama. Razina od 2 do 5,9 je umjerena i znači da će tegobe imati većina alergičnih osoba dok je razina od 6 do 11,9 visoka i znači da će sve alergične osobe imati tegobe.

Ambrozija je prisutna i u primorskom dijelu Hrvatske te je najveća prijetnja u Rijeci i Labinu, dok je u Splitu, Zadru i Šibeniku umjerena. Osim ambrozije, visoka je razina koprive, koja se kreće od 6,8 do 7,7 u Zagrebu, Kutini i Virovitici, te crkvine s oko 6,1 u Puli, Rijeci i Labinu.

Riječ je o jednogodišnjoj biljci koja doseže visinu i do 1,5 metara. Vrlo je prilagodljiva, iznimno plodonosna i otporna te joj pogoduju suha klima i otvoren okoliš. Nicanje počinje u travnju, počinje cvasti u lipnju i sjeme joj dozrijeva do kasno u jesen.

  • +4
Ambrozija Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galovic/PIXSELL

U Europu je unesena iz južnih predjela Sjeverne Amerike sredinom 20. stoljeća u sjemenu lucerne, pšenice i crvene djeteline te u posljednjih dvadesetak godina predstavlja glavni korov u zemljama središnje i jugoistočne Europe.

Pelud izaziva svrbež i pečenje očiju, svrbež vrška nosa i grla, suzenje i crvenilo očiju, kihanje, curenje vodenastog iscjetka iz nosa, neprohodnost i punoću nosa te otežano disanje i kašljanje. Osim peludne hunjavice ili alergijskog rinitisa, može izazvati teške napade bronhalne astme.

S obzirom na to da jedna biljka sadrži oko 200 cvjetova i proizvodi do osam milijuna peludnih zrnaca koji se šire oko kilometar uokrug biljke, a može se prenositi na udaljenost i do 100 kilometara te se alergijske reakcije mogu pojaviti već pri koncentraciji od 20 do 30 peludnih zrnaca u kubičnom metru zraka, uvedena je zakonska obveza uklanjanja ambrozije s javnih i privatnih površina.

  • +12
Ambrozija u Novom Zagrebu Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: mkrberlin

Naglašava se kako se ambrozija mora ukloniti s korijenom i to prije početka cvatnje da bi se spriječilo stvaranje velikih količina cvjetnog praha koji kod osjetljivih ljudi izaziva alergijske reakcije.

Kazne se kreću od 500 do 15.000 kuna te za pravne osobe do 30.000 kuna. Zakon obvezuje sve vlasnike i korisnike poljoprivrednog obrađenog i neobrađenog zemljišta (vrtova, oranica, livada, šuma i lovišta), ovlaštenike upravljanja vodotocima i kanalima te površinama uz vodotoke i kanale, ovlaštenike upravljanja i održavanja površina uz javne prometnice i željezničke pruge te ovlaštenike upravljanja parkova i drugim javnim zelenim površinama.

savjeti stručnjaka

Zatvorite prozore, izbjegavajte odlazak u prirodu...

Ured za zdravstvo Grada Zagreba donosi osnovne savjete za osobe koje su alergične na pelud:

  • Za vrijeme sezone cvatnje ambrozije zatvorite prozore stana ili kuće, a isto tako prozore automobila tijekom putovanja.
  • Izbjegavajte prijepodnevno provjetravanje prostorija, kada je najviša koncentracija peludi.
  • Ne sušite rublje na zraku u vrijeme visokih koncentracija peludi.
  • Izbjegavajte odlazak u prirodu za vrijeme sunčanog i vjetrovitog vremena.
  • Četkajte i perite kućne ljubimce jer oni također skupljaju pelud.
  • Za odlazak u prirodu izaberite dan nakon kiše jer su tada najniže koncentracije peludi u zraku.
  • Nakon boravka na otvorenom prostoru pri povratku kući operite ruke, istuširajte se, operite kosu i presvucite odjeću kako biste spriječili unošenje peludi u prostor u kojem boravite.
  • Nosite zaštitnu masku prilikom izlaska iz kuće ako je to neophodno za vrijeme suhih i vjetrovitih dana.
  • Izbjegavajte pušenje, sprejeve protiv insekata i slične iritanse jer pojačavaju simptome alergije.
  • Redovito uzimajte terapiju koju vam je propisao liječnik.