velika brojnost

Osječani kreću u obračun s komarcima; Vulin: Ovo će biti jedna od gorih godina

17.05.2023 u 14:33

Bionic
Reading

'Ovo će biti jedna od gorih godina što se tiče brojnosti komaraca, na žalost, to pokazuju i podaci monitoringa Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije', poručio je zamjenik osječkog gradonačelnika Dragan Vulin

'Predstoji nam teška borba jer klimatološki uvjeti i hidrološke prilike odnosno vodostaji rijeka Drave i Dunava idu na ruku komarcima. Ovo će biti jedna od gorih godina po njihovoj brojnosti, na žalost', rekao je obraćajući se novinarima u Osijeku zamjenik gradonačelnika Dragan Vulin.

Osječani stoga u borbu protiv komaraca kreću zajedno sa susjednim općinama Petrijevcima, Dardom, Biljem i Erdutom koje se nalaze u poplavnom području i odakle dolazi 95 posto letećih krvopija. Sporazum je upravo pred potpisivanjem.

'Grad Osijek je u proračunu za ovu godinu osigurao 700.000 eura, Osječko-baranjska županija će se priključiti s dodatnih 200.000 eura, a kada se dodaju sredstva koja izdvajaju pojedine općine, dolazimo do 1,1 milijun eura za borbu protiv komaraca za cijelo ovo područje', dodao je Vulin napominjući kako je Osijek zatražio i pomoć premijera te hrvatske Vlade s čime bi se iznos zaokružio na oko 1,5 milijun eura.

Objasnio je kako se u obračun s komarcima treba krenuti izvan Osijeka jer se time postiže najveći učinak zbog čega se i pristupilo ovakvom sporazumu.

'Borba protiv komaraca je skup sport. Želimo spriječiti njihov razvoj tamo gdje nastaju, a to je na poplavnom području. Općine ne mogu osigurati dovoljno sredstava za učinkovitu borbu. Svi načelnici su ove godine izdvojili više nego dvostruko novaca. Nitko ne može tvrditi da komaraca neće biti, ali ovakvim sustavnim djelovanjem, tako barem kaže struka, njihova populacija će se smanjivati iz godine u godinu.', dodao je osječki dogradonačelnik.

Već za četvrtak, petak te dane vikenda, ako vremenske prilike dozvole, Vulin je najavio provođenje adulticidnih tretmana na području Osijeka sa zemlje i iz zraka.

'U petak u večernjim satima, ako vrijeme bude stabilno, očekujemo avio tretman iznad cijelog grada. Izvođač ima dvomotorac i dozvolu za let iznad Osijeka.', dodao je Vulin.

Grad Osijek će u 100-postotnom iznosu financirati larvicidne tretmane, ali i 90-posto iznosa takozvanih korektivnih adulticidnih tretmana na poplavnom području, dok će općine sudjelovati s deset posto troškova.

'Ti korektivni tretmani, jednostavno rečeno, su za one koji prežive larvicidno tretiranje.', dodao je Vulin napominjući kako nigdje u svijetu ti tretmani nisu sto posto učinkoviti.

Istaknuo je kako su u borbu s komarcima ove godine krenuli na vrijeme te da larvicidni tretmani idu kako se mijenjaju generacije komaraca, a one se računaju prema vodostaju rijeka.

'Sve dogovoreno već izvršavamo. S komarcima smo se borili do sada u gradu, ali smo stava da je kasno kada već uđu u grad', objašnjava.

Vulin kaže kako je unazad tri dana porastao vodostaj Dunava i poplavio područje Kopačkog rita, a podigao se i vodostaj Drave. Zbog kišovitog vremena tretmani suzbijanja komaraca nisu učinkoviti iako je sve do sada odrađeno prema preporukama Nastavnog zavoda za javno zdravstvo.