ugrožavanje ljudskih prava

Osamdeset šest nevladinih organizacija poziva Kinu da odustane od zakona o nacionalnoj sigurnosti

17.06.2020 u 10:22

Bionic
Reading

Osamdeset šest nevladinih organizacija u srijedu je zajedničkim pismom pozvalo kineske vlasti da odustanu od zakona o nacionalnoj sigurnosti za Hong Kong koji ugrožava temeljna ljudska prava i slobode

Pismo potpisuju Amnesty International, Human Rights Watch, Freedom House i brojne druge nevladine organizacije iz europskih zemalja, SAD-a, Australije, Kanade, Hong Konga i Tajvana. Upućeno je predsjedniku Svekineskog narodnog kongresa, najvišeg kineskog zakonodavnog tijela.

Peking je prošli mjesec najavio novi zakon o nacionalnoj sigurnosti za Hong Kong, usmjeren protiv secesije, subverzije, terorizma i stranog uplitanja, kojim želi odgovoriti na prošlogodišnje masovne prosvjede i nemire u toj bivšoj britanskoj koloniji.

Kritičari, uključujući diplomate, odvjetnike i poslovne ljude, smatraju zakon prijetnjom načelu o 'jednoj zemlji, dva sustava', dogovorenom prilikom britanske predaje Hong Konga Kini 1997., a koja omogućuje autonomiju Hong Konga i građanske slobode na tom teritoriju.

Hongkongški i pekinški dužnosnici kažu da će planirani zakon biti usmjeren samo protiv manjeg broja 'izgrednik' koji ugrožavaju nacionalnu sigurnost, a prava i slobode Hongkongžana ostat će netaknute.

Odbacuju kritike stranih vlada i organizacija i pozivaju ih da se prestanu miješati u unutarnja pitanja Kine.

'Iako još nisu javno obznanjeni detalji o sadržaju zakona, odluka (...) sugerira da će on ugroziti osnovna prava i slobode stanovnika Hong Konga', stoji u pismu 86 nevladinih organizacija.

'Osobito smo zabrinuti zbog učinka zakona na Hong Kong, pogotovo na njegovo izrazito aktivno civilno društvo', dodaje se.

Jedini predstavnik Hong Konga u kineskom parlamentu Tam Yiu-chung rekao je u srijedu, za Radio televiziju Hong Kong (RTHK), da će suđenja za neke slučajeve ugroze nacionalne sigurnosti moći biti održana izvan Hong Konga.

Prodemokratski hongkongški političar Ted Hui rekao je za dpa da je Tamov komentar siguran pokazatelj da novi zakon o nacionalnoj sigurnosti nije samo uveden kako bi se efikasno implementirao prošlogodišnji zakon o ekstradiciji, već da se njime potkopavaju osnovna prava i slobode građana Hong Konga.

Zbog prijedloga zakona o ekstradiciji, koji bi omogućio suđenja Hongkongžanima u ostatku Kine, izbili su prosvjedi protiv vlade Hong Konga na čelu s Carrie Lam. Zakon je nakon velikih i dugotrajnih prosvjeda povučen.