OPTUŽNICA PROTIV BIVŠEG TENISAČA

Orešar se sumnjiči za izvlačenje 24 milijuna kuna iz Jadrankamena

08.05.2014 u 19:01

Bionic
Reading

Protiv Bruna Orešara (47), bivšeg tenisača i Erwina Truskallera (39), Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podignulo je optužnicu kojima ih se tereti tereti za zlouporabu ovlasti u gospodarskom poslovanju, čime je pričinjena šteta od ukupno oko 24 milijuna kuna

Na stanicama DORH-a ne navode se imena optuženika ni tvrtki, ali se detaljno iznose razlozi zbog kojih je optužnica podignuta.

Orešara i Truskallera se tako tereti da su 17. prosinca 2009. u Pučišćima na otoku Braču, 'zajednički i po prethodnom dogovoru', i to Orešar kao predsjednik Uprave 'Orbis holdinga' iz Zagreba i kao predsjednik Nadzornog odbora 'Jadrankamena', te Truskaller, kao član Uprave "Jadrankamena", "u nakani da trgovačkom društvu iz Zagreba pribave protupravnu imovinsku korist u većem iznosu, sklopili ugovor o ustupanju potraživanja'.

Tim ugovorom 'Orbis holding' ustupa 'Jadrankamenu' svoje potraživanje koje ima od tvrtke 'Atrium Spalatum' iz Splita u iznosu od 9.270.576,59 kuna, a sve na temelju ugovora o izvođenju radova iz 2003. na stambeno-poslovnom objektu Lazarica u Splitu, kao i potraživanja koja "Jadrankamen" ima od "Orbisa" iz Zagreba s osnova zajmova i drugih pravnih poslova.

Prema optužnici, okrivljenici su bili svjesni da se 'Jadrankamen' neće moći naplatiti od 'Atrium Spalatuma', jer se ni 'Orbis Holding' nije uspio naplatili u razdoblju od 2003. do 2009. godine.

Na taj način, stoji u optužnici ODO-a Split, 'Orbis holding' je umanjio svoje obveze plaćanja iznosa od 9.270.576,59 kuna prema "Jadrankamenu", smanjujući na taj način solventnost i likvidnost bračke tvrtke, koja se nije uspjela naplatiti do današnjeg dana.

U drugoj točki optužnice, Orešar i Truskaller se terete i da su 17. ožujka 2008. u Pučišćima na otoku Braču, u istom svojstvu; u nakani da trgovačkom društvu iz Zagreba pribave protupravnu imovinsku korist u većem iznosu; zaključili predugovor o prodaji i prijenosu poslovnog udjela jednog trgovačkog društva iz Bugarske, kojim je trgovačko društvo iz Zagreba kao prodavatelj prodalo i prenijelo na trgovačko društvo iz Pučišća 50 posto tržišno bezvrijednog poslovnog udjela trgovačkog društva iz Bugarske po cijeni od 15,000.000,00 kuna.

Navedenim predugovorom prodavatelj se obvezao da u roku od sto dana od zaključenja predugovora obavi dokapitalizaciju trgovačkog društva iz Bugarske u iznosu od 5,672.752,17 kuna jer se u protivnom predugovor ima raskinuti, a prodajna cijena vratiti kupcu.

U svrhu realizacije navedenog pravnog posla 20. lipnja 2008. trgovačko društvo iz Pučišća je predalo trećem trgovačkom društvu iz Zagreba vlastitu mjenicu na iznos od 15,000.000,00 kuna, a temeljem koje je to treće trgovačko društvo iz Zagreba isti iznos isplatilo na žiro-račun trgovačkog društva iz Zagreba koje je prodalo poslovne udjele.

Kako bi prikrili neizvršavanje obveza iz predugovora i nevraćanje kupoprodajne cijene zbog neprovedene dokapitalizacije, sklopljena su tri dodatka predugovora uz iste uvjete raskida te kako bi prikazali da je dug trgovačkog društva iz Zagreba prema trgovačkom društvu iz Pučišća smanjen odnosno zatvoren, zaključili su međusobno tri fiktivna ugovora na ukupan iznos prodajne cijene poslovnog udjela koji je mjenično naplaćen, čime je smanjena solventnost i likvidnost trgovačkog društva iz Pučišća. Opisanim postupanjem okrivljenici su na štetu trgovačkog društva iz Pučišća trgovačkom društvu iz Zagreba pribavili nepripadajuću imovinsku korist u iznosu od 15,000.000,00 kuna.