IZBJEGLIČKA KRIZA

Orban: Nema otvaranja granice s Hrvatskom, branimo Europu i vladavinu prava

21.10.2015 u 18:22

Bionic
Reading

Mađarska ne namjerava otvarati bilo kakav koridor za migrante koji pokušavaju s južne strane ući u schengenski prostor, priopćila je mađarska vlada u srijedu, a hrvatskim novinarima u Madridu izjavu je dao i mađarski premijer Viktor Orban kazavšui da nema otvaranja granice s Hrvatskom i da Mađarska brani Europu i vladavinu prava. U međuvremenu, na mađarsko-hrvatskoj granici u protekla dva dana nije bilo ilegalnih prelazaka, rekao je u srijedu savjetnik za domovinsku sigurnost mađarskog premijera Gyorgy Bakondi za mađarske medije

U Madridu, gdje čelnici Europske pučke stranke razgovaraju o izbjegličkoj krizi, mađarski premijer Viktor Orban hrvatskim je novinarima, javlja HRT, odgovorio na pitanje zašto je mađarsku granicu ogradio žicom. Mađarska, rekao je, brani Europu i vladavinu prava. Većini Europljana se ne sviđa ovo što se događa, dodao je.

Nakon što su hrvatski novinari zamolili izjavu predstavivši se, Orban je još jednom upitao da se uvjeri jesu li to hrvatski novinari. Kad je dobio potvrdu, rekao je 'Good luck!', odnosno poželio sreću vjerojatno misleći na izbjegličku krizu koja se događa u Hrvatskoj. Novinari se nisu dali smesti nego su i oni njemu poželjeli sreću. Na to je Orban upitao što može učiniti za Hrvatsku te dodao da će to i učiniti.

Kad su ga novinari upitali je li spreman otvoriti granicu s Hrvatskom i Slovenijom, Orban je 'promijenio ploču' te odgovorio: To je nemoguće. Zatvorili smo granicu i naša je sugestija da se izbjeglice šalje natrag u Grčku, a ne da ih transportiramo u Austriju ili Njemačku. Cilj nije da izbjegnemo invaziju izbjeglica u Mađarsku, nego da ih vratimo u Grčku jer će u protivnom Schengen propasti', rekao je Orban.

Mađarska je zatvorila svoje južne granice sa Srbijom i Hrvatskom kako bi zaustavila izbjeglički val

'Mađarska je bila potpuno jasna ... ne podupire ikakav prijedlog o otvaranju koridora na zatvorenim južnim dijelovima granica niti pruža ikakav način transporta migranata unutar schengenske zone', rekao je još ranije glasnogovornik mađarske vlade Zoltan Kovacs nakon sastanka šefova hrvatske, slovenske, austrijske i mađarske policije u Beču.

Mađarska: Iz Hrvatske nijedan migrant u protekla dva dana

Na mađarsko-hrvatskoj granici u protekla dva dana nije bilo ilegalnih prelazaka, rekao je u srijedu savjetnik za domovinsku sigurnost mađarskog premijera Gyorgy Bakondi za mađarske medije.

Po njegovim riječima u ponedjeljak su u Mađarsku ilegalno ušle 22 osobe, a u utorak njih 36, prenosi mađarska novinska agencija MTI koja ne navodi iz kojih su zemalja ti migranti prešli u Mađarsku.

To pokazuje kako se stanje gotovo normaliziralo, dodao je Bakondi.

Mađarske granice sa Slovenijom, Hrvatskom i Srbijom mirne su, no stanje se neprekidno prati i šefovi policija tih zemalja sastat će se u Beču kako bi se savjetovali o zadaćama u osiguravanju granica, kazao je on.