NEZAKONITA DOBIT

Optužene čelnice doma za odrasle Bistričak

09.12.2014 u 17:08

Bionic
Reading

Varaždinsko županijsko državno odvjetništvo optužilo je osnivačicu i predsjednicu upravnog vijeća doma za odrasle Bistričak Ivanku Filipašić koju sumnjiči da je, zajedno s ravnateljicom doma Danijelom Vargom, sebi i svom suprugu pribavila nezakonitu dobit

Na internetskoj stranici državnog odvjetništva, koje ne navodi identitet optuženih, objavljeno je da su osnivačica i ravnateljica doma optužene zbog zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju te da je optužnicu potvrdio Županijski sud u Varaždinu.

Ivanku Filipašić tužiteljtvo tereti da si je od 2000. do 2009. isplatila dobit ustanove, iako se po odredbama Zakona o socijalnoj skrbi, Statuta i Odluke o osnivanju ustanove dobit ostvarena obavljanjem njezine djelatnosti smije upotrijebiti isključivo za obavljanje i razvoj djelatnosti ustanove.

Osim toga, osnivačicu i ravnateljicu doma tužiteljstvo tereti da su u lipnju 2006. sklopile ugovor o kupoprodaji nekretnina kojim je ustanova kupila od Ivanke Filipašić, kao fizičke osobe, nekretnine za više od 580.000 kuna, iako su navodno znale da njihova tržišna vrijednost ne prelazi 290.000 kuna.

'Na taj su način plaćanjem neopravdano visoke cijene za kupljene nekretnine prvookrivljenici pribavile nepripadnu imovinsku korist veću od 290.000 kuna', kažu u tužiteljstvu.

Danijela Varga se, osim toga tereti i da je u ime ustanove od siječnja 2006. do prosinca 2010. za svaku pojedinu godinu sklopila ugovor o zakupu zemljišta kojim suprug Ivanke Filipašić daje ustanovi u zakup 675 hvati poljoprivrednog zemljišta, uz mjesečnu zakupninu od 5.000 kuna, znajući da se radi o cijeni koja je neopravdano visoka i znatno viša od najviše cijene zakupa na tom području.

'Plaćanjem takve neopravdano visoke cijene zakupa je pribavila suprugu prvookrivljenice nepripadnu imovinsku korist, a na štetu ustanove, u iznosu većem od 195.000 kuna', tvrde u tužiteljstvu.