otvorena rusija

Optužen ruski oporbeni aktivist Pivovarov, prijeti mu do 6 godina zatvora

08.06.2021 u 18:07

Bionic
Reading

Rusija je u utorak optužila oporbenog aktivista Andreja Pivovarova za sudjelovanje u "nepoželjnoj" organizaciji, prijestup za koji bi, kako je rekla njegova suradnica, mogao dobiti do šest godina zatvora

Pivovarov je bio direktor prodemokratske skupine Otvorena Rusija, povezane s bivšim naftnim tajkunom u egzilu i kritičarem Kremlja, Mihailom Hodorkovskim.

Otvorena Rusija je priopćila prošli mjesec da prekida svoje djelovanje u Rusiji kako bi zaštitila svoje osoblje od napada na oporbu.

Pivovarov je uhićen nekoliko dana kasnije, nakon što ga je policija izvukla iz aviona u Sankt Peterburgu koji je trebao poletjeti za Poljsku.

Prebačen je u južnu Rusiju gdje mu je sud odredio dvomjesečni pritvor dok čeka suđenje.

Pivovarov je rekao da je ovo politički motiviran slučaj u svrhu sprječavanja da sudjeluje na parlamentarnim izborima u rujnu. Kremlj niječe da je slučaj političke naravi.

Zabranivši njezin rad, Rusija je 2017. godine Otvorenu Rusiju sa sjedištem u Londonu proglasila "nepoželjnom".

Tatjana Usmanova, bivša koordinatorica u toj skupini, rekla je da je optužba protiv Pivovarova vezana uz njegovu objavu na Facebooku prije godinu dana, u kojem izražava podršku kandidatima koji se natječu na lokalnim izborima. Ako bude osuđen, mogao bi dobiti do šest godina zatvora, rekla je.

Policija je također protiv njega otvorila novi kazneni postupak, optužujući ga da jednu od svojih skupina nije kao "stranog agenta", objavljeno rečeno je njegovom profilu na Telegramu. Kazna za to je do 300 tisuća rublja (oko 3400 eura).