ODLUKA NA JAKOVČIĆU

Opstanak koalicije ovisi o razrješenju sukoba u IDS-u?

12.11.2012 u 15:30

Bionic
Reading

'Ovo što Zoran Milanović radi Istri posljednji je činio Franjo Tuđman u devedesetima', riječi su kojima je istarski župan i predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić dodatno zapaprio sukob na relaciji IDS - SDP koji tinja već tjedan dana. U glavnoj vladajućoj stranci zasad se nisu upuštali u veća verbalna prepucavanja sa šefom IDS-a, unatoč tome što je on uputio nekoliko žestokih kritika prema Iblerovom trgu. Ako se pita političke analitičare i one upućene u odnose između SDP-a i IDS-a, odluka o opstanku koalicije na državnoj razini bit će upravo na glavnoj istarskoj stranci

Upravo bi sutrašnji dan mogao odrediti kako će se u bližoj budućnosti po pitanju koalicije odrediti i sam IDS. Naime, za sutra je zakazana sjednica Predsjedništva te stranke, na kojoj bi Jakovčić, kako piše Jutarnji list, trebao iznijeti ideju da se o kandidatu IDS-a za istarskog župana do kraja ove godine izjasni 5.000 članova Istarskog demokratskog sabora. Jedan od potencijalnih kandidata za župana Damir Kajin, koji se ne slaže s Jakovčićevim verbalnim strelicama upućenim prema SDP-u, ne podržava ideju unutarstranačkih izbora kandidata, već želi da građani Istre donesu odluku tko će biti najidealniji župan. Ukoliko ga stranka ne podrži kao kandidata, spreman je na izbore izaći i samostalno, a prema spekulacijama, u tom slučaju mogao bi dobiti i podršku SDP-a. Upravo to moglo bi i dodatno produbiti sukob između koalicijskih partnera na državnoj razini, a to, smatra profesor na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti Tihomir Cipek, nije u interesu ni jednoj od dvije stranke.

'Ovo je samo pokazivanje mišića prije izbora. Zasad, SDP nema interesa za prekid koalicije na nacionalnoj razini, iako se pokazalo da koalicija može funkcionirati i bez IDS-a. No pitanje je hoće li IDS ići na raskid koalicije. Po mom mišljenju, jačanje sukoba na relaciji IDS-SDP dovest će samo do raskola i produbljivanja sukoba u IDS-u', kazao je Cipek za tportal.

Svjestan je Cipek da vodstvo IDS-a zasad podržava većina u stranci te da Jakovčić može računati na aktualne IDS-ove načelnike i gradonačelnike, no ni Kajin nije usamljen u svom razmišljanju.

'Dio stranke sigurno potiho simpatizira Kajina jer on sigurno ne bi mogao ići na to sam. S druge strane, IDS ima ljude i u državnoj vlasti, ima ministre i pomoćnike ministra - pitanje je kako bi oni reagirali na raskid koalicije jer i oni ne žele izgubiti pozicije i izgubiti ono za što su niz godina radili', smatra Cipek

No, koji će biti sljedeći potez vodstva IDS-a ovisit će o Jakovčićevoj kalkulaciji.

'A što se tiče eventualnog izlaska IDS-a iz Vlade, vodstvo te stranke o tome će odlučiti na osnovu toga bi li takav potez ojačao njihov rejting kod birača za svibanjske lokalne izbore. S jedne strane vjerojatno bi se to i dogodilo. Slična se situacija dogodila i kod lokalnih izbora 2001. Međutim, bez obzira na sve, IDS ipak neće izaći iz Vlade jer je situacija u zemlji nemjerljivo teža nego prije deset godina. Istra je ipak s puno niti vezana za Zagreb i bolje je imati svoje ljude tamo gdje se donose važne odluke. Može se očekivati da će SDP i IDS ipak naći nekakav kompromis', kaže nam novinar Novog lista Zlatko Crnčec

Na situaciju iz prošlosti podsjeća i dekan Fakulteta političkih znanosti Nenad Zakošek, koji upozorava da je i za vrijeme Račanove vlade IDS izašao iz koalicije zbog nekih pitanja vezanih uz autonomiju istarske županije.

'Iako i ovaj put Jakovčić igra na pitanje prava lokalnog stanovništva i pitanje Plomina 3, ovaj put je razlika što se raskol nazire i u samom IDS-u, gdje postoji ta kombinatorika vezana uz pozicioniranje nekih aktera, uključujući i Damira Kajina, na predstojećim izborima. Mislim da je Jakovčić spreman raskinuti koaliciju, no o tome će odlučiti mogućnost da se određeni interesi, vezani uz investicije, zaštite. Drugo će biti politička kalkulacija koja će utjecati na Jakovčića jer će on nastojati napraviti kalkulaciju koliko mu štete na regionalnoj razini može donijeti sukob s Kajinom i sukobljavanje s SDP-om', kazao je za tportal Zakošek.


Iako u SDP-u, kako se može čuti u neslužbenim razgovorima, smatraju da IDS prije svega mora razriješiti svoj unutarstranački sukob, hoće li do kompromisa i doći, ovisit će zasigurno i o pozicioniranju istarskog SDP-a. Podsjetimo, pulski SDP već je bio potpisao sporazum s IDS-om, no nakon nekoliko tjedana središnjica SDP-a odlučila je raspustiti pulski ogranak zbog, kako se službeno moglo čuti, 'političke pasivnosti'. Neslužbeno pak, mediji bruje o tome da predsjednik stranke Zoran Milanović smatra da SDP u Istri mora postati prepoznatljiv i prestati toliko ovisiti o IDS-u.

Odluka vodstva SDP-a o raspuštanju istarskog SDP-a čini se dobrom, ali pomalo zakašnjelom. Naime, istarski se SDP-ovci zaista čine potpuno ovisnim o IDS-u, i u ovih više od 20 godina zaista nisu učinili previše da bi stranka tamo postala prepoznatljiva. Međutim, donositi ovakve odluke samo šest mjeseci prije lokalnih izbora nosi sa sobom i veliki rizik. SDP ne bi trebali zavarati odlični rezultati u Istri na parlamentarnim i predsjedničkim izborima. Lokalni su izbori puno bolji pokazatelj njihove realne snage. A na zadnjima, održanima u svibnju 2009, SDP-ova je lista za Županijsku skupštinu s nešto više od osam posto bila tek četvrta. Jači od SDP-a bio je čak i HDZ - dobio je deset posto', podsjeća Crnčec

S njim se donekle slaže i Cipek, koji, unatoč činjenici da će SDP po pitanju čelnih mjesta u Istri oslabiti, samostalni izlazak na izbore vidi kao pozitivnu stvar. 'SDP će raspuštanjem ogranka dobiti jer je činjenica da u Istri kao samostalna stranka nije ni postojao. Radilo se o tihoj koaliciji gdje je SDP posve izgubio svoj identitet. Iako ne mogu prognozirati rezultate izbora, ali samostalnim izlaskom na izbore SDP će možda dobiti manje mjesta u gradskom vijeću Pule i pitanje je hoće li dobiti i dogradonačelničko mjesto, ali SDP će početi ponovno postojati kao stranka', zaključuje Cipek.