MAJKA INDONEŽANKE

'Opraštam ljudima koji su smaknuli moju kćerku'

24.01.2013 u 12:43

Bionic
Reading

Majka djevojke koja je kao kućna pomoćnica radila u Saudijskoj Arabiji i kojoj je odrubljena glava zbog ubojstva djeteta koje je čuvala, oprostila je onima koji su pogubili njenu kćerku, piše BBC

Rafeena Nafeek kazala je kako je njena kćerka Rizane bila nevina te da je nepravedno osuđena za ubojstvo djeteta 2005. Saudijska vlada je rekla da ne može biti pomilovana jer su roditelji djeteta htjeli kaznu. Rizane je tvrdila da je došlo do nesreće, da se dijete ugušilo, dok je na sudu rečeno da je dijete zadavljeno.

Dokumenti pokazuju da je imala samo 17 godina u vrijeme smaknuća te da su kršena prava djeteta.

Roditelji Rizane Nafeek došli su iz svog skromnog doma u istočnoj Šri Lanki dva tjedna nakon što je nesretna djevojka pogubljena.

Njena majka je rekla da je oprošteno roditeljima djeteta koji su navodno inzistirali na smaknuću djevojke.

'Nema smisla kriviti nikoga - Rizane više nema', dodala je njena majka.

'Mi smo o smaknuću naše kćeri doznali iz medija. Saudijske vlasti trebale su nas izvijestiti o tome. Čak je i naš zahtjev da se njezino tijelo vrati na Šri Lanku odbijen', šokirana je majka.

Obitelj je čekala osam godina kako bi doznala sudbinu svoje kćeri.

Rafeena je pozvala druge siromašne obitelji da ne šalju svoje kćeri na rad u Saudijsku Arabiju ili bilo gdje drugdje. Umjesto toga treba školovati djecu, a to je bila i Rizanina želja prije smrti za njenu mlađu braću i sestre.

Skupine za ljudska prava kazale su kako je suđenje bilo tek farsa, da Rizane nije imala prevoditelja, a odvjetnika je dobila tek nakon što je osuđena.

Nafeek je javno odbila novčanu naknadu koju je ponudio Rijad, rekavši kako neće prihvatiti ništa od 'zemlje koja joj je ubila dijete'.