SJEDNICA SABORA

Oporba za, HDZ protiv SDP-ova prijedloga izmjena Zakona o održivom gospodarenju otpadom

19.02.2020 u 20:35

Bionic
Reading

Klub HDZ-a odbacio je, a oporbeni saborski klubovi u srijedu su podržali SDP-ov prijedlog izmjena i dopuna Zakona o održivom gospodarenju otpadom kojim se propisuje opća zabrana korištenja plastičnih vrećica i plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu

Mihael Zmajlović (SDP) rekao je kako prijedlogom izmjena i dopuna Zakona o održivom gospodarenju otpadom žele smanjiti negativni utjecaj na okoliš plastičnih vrećica i plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu, posebice na vode, morski okoliš i zdravlje ljudi te dati doprinos uspostavi kružnog gospodarstva.

Najvažnija mjera za ostvarenje tog cilja je opća zabrana stavljanja u promet plastičnih vrećica i određenih plastičnih proizvoda, uz minimalna i jasno definirana izuzeća koja se odnose na vrlo lagane plastične vrećice za nošenje koje su biorazgradive i proizvedene pretežno iz obnovljivih izvora. Naveo je i da bi ta zabrana na snagu trebala stupiti na snagu pola godine nakon njegova donošenja.

Zmajlović je rekao i da se tim prijedlogom izmjena i dopuna zakona djelomično prenose odredbe Direktive Europskog parlamenta i vijeća o smanjenju utjecaja određenih plastičnih proizvoda na okoliš.

Izrazivši nezadovoljstvo što je Vlada predložila Saboru da ne podrži ovaj prijedlog, ustvrdio je da takvom odlukom Vlada propušta pozicionirati Hrvatsku uz bok odlučnih i ambicioznih država članica koje su već zabranile uporabu plastičnih vrećica.

Stazić (SDP): Ovaj zakon nema veze s ideologijom, govori o Lijepoj našoj

Nenad Stazić (SDP) rekao je i da će tu EU direktivu morati slijediti i zakon koji napravi vlada, ali "ovaj odbija".

"Ovaj zakon nema nikakve veze sa ideologijom niti sa stranačkom pripadnošću. Ovaj zakon govori o Lijepoj našoj. Odbijanje vlade, bez ikakvog razumnog prihvatljivog obrazloženja, govori o količini licemjerja kada vlada govori da se brine za ovu zemlju i kada govori o domoljublju”, poručio je.

Smatra da bi domoljublje bilo prihvatiti taj SDP-ov prijedlog izmjena i dopuna tog zakona. Stazić je podsjetio kako je vlada u rujnu prošle godine obećala da će donijeti takav zakon, ali to nije učinila.

Davor Lončar (HDZ) rekao je kako donošenje tog zakona nije potrebno jer je ta odredba već prenesena u Pravilnik o otpadnoj ambalaži koji je na snazi od 2017.

Naveo je i da je prošle godine počela mjera smanjenja potrošnje plastičnih vrećica, a primjeri prakse njezinih smanjenja potrošnje se vidi i kod trgovačkog lanca Kaufland koji je početkom ove godine ukinuo prodaju plastičnih vrećica. Također, od prošle godine uvedena je obaveze naplata korištenja plastičnih vrećica te edukacija građana o štetnosti njihova korištenja.

Mrak-Taritaš: Hrvatska bi iz svih institucija trebala izbaciti jednokratne žlice, slamke i čaše

Napominjući kako je dobro što se u javnom i političkom životu u zemlji počelo govoriti o klimatskim promjenama, Anka Mrak-Taritaš u ime kluba GLAS-a rekla je da bi sada, kada Hrvatska predsjeda EU-om, bilo dobro pokazati da se o tome vodi računa pa se iz svih institucija izbace plastične žlice, slamke i čaše. To bi, drži, bila poruka da je Hrvatska svjesna problema vezanih uz klimatske promjene, ali ocjenjuje da se to, na žalost, neće dogoditi. Poručila je i da će GLAS podržati taj prijedlog SDP-a.

Navodeći kako opća zabrana korištenja plastičnih vrećica i plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu ima smisla, Slaven Dobrović (Most) upozorio je da su plastični proizvodi danas sveprisutni jer su iznimno lagani, jeftini, dostupni i vrlo brzo završavaju na otpadu. Dobrović smatra da bi proizvođači trebali prestati proizvoditi plastične vrećice od 25 mikrona već torbe od 300 mikrona koje traju par godina. "To bi bilo rješenje koje bih volio vidjeti i za koje bih se volio zalagati", poručio je.

Tijekom pojedinačne rasprave oporbeni zastupnici pozivali su na prihvaćanje prijedloga i izmjena i dopuna tog zakona pozivajući vladu da jasno kaže zašto ga ne prihvaća, zastupnici HDZ-a upozoravali su na probleme vezane uz Centre za gospodarenje otpadom. Da su Centri za gospodarenje otpadom katastrofalan projekt i štetni za okoliš, smatra i Miro Bulj (Most) koji je rekao da će podržati SDP-ov prijedlog izmjena i dopuna zakona. Upitao se koji je razlog da se ne zabrani upotreba jednokratnih plastičnih vrećica jer svi jedu istu ribu i piju istu vodu. Smatra i da na ekološkim pitanjima ne bi smjelo biti ideoloških podjela.

Državni tajnik Horvat: U SDP-ovu prijedlogu, preuzimanje direktive EU samo je djelomično

Napominjući kako podržavaju upozorenja vezana uz opasnosti koje za okoliš i more predstavlja odbacivanje jednokratnih plastičnih vrećica, državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša Mile Horvat je u ime vlade rekao da je SDP u svoj prijedlog izmjena i dopuna zakona samo djelomično ugradio preuzimanje Direktive EU o smanjenju utjecaja plastičnih proizvoda na okoliš. Pri tome nisu niti predvidjeli kojim će se drugim nacionalnim propisom izvršiti preuzimanje preostalih odredbi te direktive.

Horvat je rekao i da su u izradi potpuno novog teksta zakona o gospodarenju otkada koji bi početkom travnja trebao biti u prvom čitanju u Saboru.

"U njega će biti implementirana ta direktiva sa svim svojim elementima", poručio je.

Dodao je i da nisu u kašnjenju jer je rok njezine implementacije do 3. srpnja 2021. No, rekao je, Vlada će puno prije tog roka odlučiti hoće li ići sa zabranama jednokratnih plastičnih vrećica i plastičnih proizvoda za jednokratnu uporabu.

Sabor je završio današnju sjednicu.