još uvijek se ne zna datum

Opet smo pitali ministarstvo zašto se kasni s donošenjem studentskog zakona, evo što su odgovorili

10.08.2018 u 20:45

Bionic
Reading

Prošlo je više od pola godine od kako je na snagu trebao stupiti novi Zakon o obavljanju studentskih poslova, koji donosi brojne promjene, a među njima mogućnost da i izvanredni studenti rade preko studentskog ugovara, koju nisu mogli ostvariti ove godine, a možda ni neće. Nezadovoljni razvojem situacije studenti su pokrenuli peticiju te traže da se zakon donese do 1. listopada, a iz Ministarstva znanosti i obrazovanja su nam odgovorili kako ne mogu reći kada će zakon stupiti na snagu

Iako je ministrica Blaženka Divjak u više navrata istaknula kako je važno donijeti novi zakon.

'Važno je urediti ta pitanja jer ima jako puno studenta koji, da bi mogli studirati, rade preko student servisa. Novi zakon uređuje područje sada uređeno zastarjelim pravilnikom iz 1996. godine', objasnila je u lipnju ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, piše HRT.

Zakon o obavljanju studentskih poslova star je više od 20 godina te ne zadovoljava današnje potrebe studenata. Stoga je donesen novi prijedlog zakona kako bi se uspostavio mehanizam kontrole obavljanja studentskih poslova, koji je neophodan radi zaštite studenata.

Tako bi se trebao uvesti strogi inspekcijski nadzor koji će provoditi tijela državne uprave nadležna za nadzor propisa o radu. Cilj je sprječavanje zlouporabe studentskog rada s obzirom na to da zarada od studentskih poslova iznosi više od milijardu kuna na godinu.

Također propisuju se i prekršajne odredbe, odnosno novčane kazne posrednicima i naručiteljima posla, ali i zaštitne mjere posrednicima, naručiteljima posla i izvođačima za kršenje odredbi zakona.

Definiraju se i obveze naručitelja posla uključujući pravo na uvećanje naknade za obavljeni posao prema propisanim uvjetima, osiguranje sigurnih uvjeta za obavljanje posla, zaštitu dostojanstva izvođača i pravo na plaćeni odmor.

Stoga se predlaže uvođenje minimalne naknade za obavljanje studentskih, koja ne bi trebala biti manja od 20 kuna po satu, a izračunava se tako da se iznos minimalne bruto plaće u RH prema posebnome propisu podijeli sa 160.

  • +50
Blaženka Divjak Izvor: Cropix / Autor: Marko Todorov / CROPIX

Ministarstvo je uputilo Nacrt prijedloga na javnu raspravu još u studenom prošle godine, 9.studenog, koja je trajala mjesec dana, do 9. prosinca. Nakon toga novi zakon trebao je stupiti u saborsku proceduru te stupiti na snagu 1. siječnja ove godine, ali to se nije dogodilo.

Tek u veljači donesena je odluka o osnivanju radne skupine za izradu nacrta prijedloga zakona, u svibnju isti je upućen u saborsku proceduru, a početkom lipnja završeno je prvo čitanje.

'Zakon o obavljanju studentskih poslova koji predviđa mogućnost rada izvanrednih studenata putem studentskih ugovora prošao je prvo čitanje u Hrvatskom Saboru, nakon ljetne stanke ići će u daljnju proceduru donošenja', odgovorili su iz Ministarstva na naš upit te dodali kako sa sigurnošću ne mogu reći kada će navedeni zakon stupiti na snagu.

O razlozima kašnjenja osam mjeseci odgovorili su isto kao i u travnju kada smo pitali zašto donošenja zakona kasni više od tri mjeseca.

'Zaprimljen je veliki broj komentara, prijedloga i napomena u pogledu korekcije ili nadopune određenih odredbi predloženog Zakona. Radna skupina koja je pripremala Nacrt prijedloga Zakona raspravljala je o svim zaprimljenim očitovanjima te je bio nužan određeni period konzultacija da se odluči što će biti prihvaćeno ili odbijeno te uvršteno u konačni prijedlog novog Zakona', rekli su.