priča o providnosti

Opasan kult: Policije strepe od samoprozvanog mesije i serijskog silovatelja

19.04.2018 u 18:31

Bionic
Reading

Nakon što je krajem veljače poslije odsluženja 10-godišnje kazne zbog silovanja iz zatvora izašao Jung Myung-seok, vođa kulta Providnost, ta se sekta zbog straha od njegove ponovne uspostave još jednom našla pod povećalom istražitelja u nekoliko zemalja u kojima je imala podružnice

Sektu nazvanu Providnost početkom 80-ih godina prošlog stoljeća osnovao je u južnokorejskom Seulu nekadašnji član Crkve ujedinjenja Jung Myung-seok. Članovi te sekte koja se s Korejskog poluotoka vrlo brzo proširila diljem svijeta vjeruju kako je njezin osnivač Jung Myung-seok zapravo mesija, kojem se ukazao sam Isus Krist zamolivši ga da ispuni njegovu nedovršenu misiju.

Jung je, inače, do ranih 80-ih godina bio član kontroverzne južnokorejske Crkve ujedinjenja te je prigrlio i u pojedinim dijelovima izmijenio njezino učenje kako zbog Adamova i Evina grijeha nije ostvarena 'idealna obitelj', stoga je bio poslan Isus Krist da bi je upravo on zasnovao.

Preuzevši ulogu Mesije, Jung je vrlo brzo okupio kongregaciju sljedbenika, ponajviše u svojoj domovini, potom u Australiji, Hong Kongu, Japanu, Tajvanu i Novom Zelandu. Nedugo nakon osnivanja kulta pojedinci ga napuštaju, no većina članova ostaje u sekti koja tvrdi kako žene koje imaju spolne odnose s Jung Myung-seokom postaju pročišćene.

Vođa kulta te je odnose nazivao 'zdravstvenim pregledom', a oni nisu bili ništa drugo nego brutalno seksualno iživljavanje i silovanje, dok je svojim pomoćnicima prilikom tih radnji zaprijetio javnom osudom pred članovima zajednice i izopćenjem. Tijekom rituala 'pročišćenja' Jung je nerijetko čitao biblijske tekstove u koje je ubacivao dijelove govora Adolfa Hitlera, a javno je prokazan 2002. godine, nakon što je nekolicina žena uspjela pobjeći nadzoru zajednice okupljene oko kulta.

  • +4
Crkva ujedinjenja kojoj je nekoć pripadao Jung Myung-seok Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

U međuvremenu vrhovni vođa kulta se pritajio odašiljući putem svojih pomoćnika poruke kako su sve optužbe protiv njega namještene. Ipak je 2007. godine uhićen u Pekingu te je na temelju potjernice izručen Južnoj Koreji i iduće godine zbog silovanja, prijevara i pronevjera osuđen je na 10 godina zatvora.

Samozvanog mesiju brojne su bivše članice kulta optužile za silovanja Izvor: Društvene mreže / Autor: The Feed

Kako se Jung od kraja veljače nalazi na slobodi te zbog toga što u Južnoj Koreji, Australiji, Tajvanu, Hong Kongu i Novom Zelandu još uvijek ima njegovih pristaša koji tvrde da je njihov čelnik žrtva progona, policije tih zemalja su na dodatnom oprezu zbog mogućnosti ponavljanja kaznenih djela zbog kojih je nepopravljivi varalica, kako je ranije opisan na sudu, proglašen jednim od najopasnijih ljudi na Dalekom istoku.