NAKON KINA, KAZALIŠTA I KATEDRALE

Ometači signala za mobitele i u školama?

27.03.2009 u 16:30

Bionic
Reading

Profesori i učitelji muku muče s učenicima koji pod nastavom igraju igrice na mobitelu ili pak šalju i primaju SMS poruke. Pojedini ravnatelji zadarskih škola razmišljaju o ugrađivanju ometača GSM uređaja u škole

Kažu kako je to jedini preostali način za normalno održavanje nastave. Takvi su uređaji već ugrađeni u katedralu u Zagrebu te u više kina i kazališta gdje je nemoguće dobiti ili poslati SMS poruku.

Ugradnja ometača za GSM uređaje vrlo je jednostavna, radi se o predajniku veličine knjige koji se može uspješno skriti. Cijene se kreću između 500 i 1.500 eura po uređaju. Za nabavu ometača najviše su zainteresirani fakulteti, kojima je u interesu zaustavljanje varanja na ispitima putem dojavljivanja točnih odgovora mobitelima, no sve je veći interes osnovnih i srednjih škola, piše Slobodna Dalmacija.

Iako Zakon o elektroničkim komunikacijama zabranjuje upotrebu ometača GSM uređaja, oni su u sve većoj upotrebi. Od te su zabrane izuzeti samo MUP i tajne službe, a bilo koja pravna ili fizička osoba, pa tako bi i Crkva za korištenje ometača morala imati dozvolu Hrvatske agencije za poštu i elektroničke komunikacije.