U MREŽI PRVOG

Olujić: Predsjednica traži alibi za nametanje oktroirane vlade

10.12.2015 u 09:47

Bionic
Reading

Gostujući u emisiji Hrvatskog radija U mreži Prvoga, komunikacijski stručnjak Krešimir Macan, govoreći o Mostu, upitao se kako stranka koja je osvojila 13,7 posto glasova birača može išta određivati

'Mogli su formirati vladu pod određenim uvjetima s jednim od velikih partnera, no očito za to nemaju hrabrosti i znanja. Oni ne znaju što bi htjeli', rekao je Macan na Hrvatskom radiju i poručio mostovcima da nas prestanu zavlačiti.

Rekao je kako vjeruje da će predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u ponedjeljak biti korak bliže raspisivanju izbora. Ustvrdio je da joj je Ustav ostavio prostora kako bi mogla Milanoviću ponuditi da pokuša sastaviti vladu. 'No ona inzistira na tome da poštuje Ustav, ali istodobno pokazuje sklonost HDZ-u. Franjo Tuđman, Smiljko Sokol i ostali koji su radili na Ustavu nisu slučajno ostavili prostora, ostavili su prostora da se neke situacije rješavaju u duhu', uvjeren je Macan

Bivši predsjednik Vrhovnog suda Krunislav Olujić rekao je kako je predsjednica pozvala šefove katedri ustavnog prava na razgovor u ponedjeljak i može se očekivati da će oni potvrditi ono što su već iznijeli u javnosti.

'Neke veće koristi od tog sastanka neće biti. Predsjednica samo stvara dobar alibi kroz razgovor s ustavnim stručnjacima koji bi ovog puta otvorio put, usudio bih se reći, posebnom ustavnom puču i nametanju oktroirane vlade koja ovog puta ne bi bila privremena nestranačka vlada', izjavio je Olujić.

Govoreći o mogućnosti da predsjednica sastavi nestranačku vladu, vladu stručnjaka, Olujić je rekao kako mu se čini da bi u tom slučaju došlo do blage suspenzije parlamentarnog sustava i okretanju prema nekom polupredsjedničkom. 'Iako bi to bilo samo privremeno, dok traje taj, neprirodan politički konkubinat između predsjednice i tako imenovane vlade, vlada bi odgovarala isključivo samo predsjednici, a to je protivno duhu odredaba hrvatskog ustava o parlamentarnom sustavu', naglasio je Olujić.

Olujić je Most nazvao nezakonitom djecom katoličkih biskupa i Željke Markić i rekao da su ideološki bliži HDZ-u. No budući da su nastali u otklonu prema HDZ-ovoj politici na lokalnoj razini i da njihovi birači nisu birači HDZ-a, morali bi preuzeti odgovornost za ovaj politički trenutak, rekao je Olujić. Čini mi se da jedan dio mostovaca tako razmišlja i da bi uskoro moglo doći do raskola u Mostu, ustvrdio je Olujić.