POVRATAK BIVŠEG PREMIJERA

Olmert: Izrael se nije trebao protiviti statusu Palestinaca

04.12.2012 u 09:23

Bionic
Reading

Izrael nije imao razloga protiviti se palestinskom statusu države nečlanice, promatrača, smatra bivši izraelski premijer Ehud Olmert te planira sutra priopćiti hoće li se kandidirati na narednim izborima, prenosi srpski portal Blic

'Da budem iskren, nisam siguran da je postojao razlog da se (Izrael) suprotstavi zahtjevu Palestinske Uprave da se unaprijedi njen status', rekao je Ehud Olmert u govoru koji je kasno sinoć održao u New Yorku, javlja AFP, a prenosi srpski portal Blic

On je pohvalio 'nevjerojatnu hrabrost' koju je pokazala američka administracija podržavši Izrael u UN-u prošlog petka, jer se našla među samo devet zemalja koje su se usprotivile unapređenju palestinskog statusa i dodao da se Izrael zbog toga treba zahvaliti SAD-u.

Olmert je također rekao da odluka o najavljivanju novih naselja u osjetljivoj okupiranoj zoni predstavlja gotovo uvredu Sjedinjenim Američkim Državama nakon što su podržale Izrael i izjasnile se protiv toga da Palestinci dobiju status države nečlanice, promatrača.

'Bio sam potpuno iznenađen... kada je izraelska vlada narednog jutra odlučila učiniti stvar koja će sigurno uvrijediti dužnosnike u SAD-u', dodao je bivši izraelski premijer.

Olmert je francuskoj novinskoj agenciji rekao i da je donio odluku vezanu za svoju političku budućnost koju će priopćiti za dva dana.

Bivši lider opozicijske stranke Kadima u srpnju je proglašen krivim za korupciju u vrijeme dok je bio ministar trgovine i industrije, zbog čega je u rujnu dobio godinu dana uvjetne kazne. Istovremeno je oslobođen optužbi za davanje mita i lažne naplate izraelskih humanitarnih organizacija.