poruka sindikatima

Oglasio se Fuchs: 'Nije uobičajeno prosvjedovati, a da ne znate protiv čega prosvjedujete'

09.02.2024 u 11:08

Bionic
Reading

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs rekao je u petak da nije uobičajeno da se prosvjeduje bez da se zna protiv čega se prosvjeduje, komentirajući prosvjed Sindikata znanosti i visokog obrazovanja i Preporoda za "pravedne koeficijente i društveni položaj znanosti i obrazovanja".

Prosvjed je najavljen za 11 sati, a ministru je sporno da se prosvjed događa dok je uredba praktički u završnoj fazi.

"Bilo je vrlo jasno rečeno do kojeg ćemo datuma prikupljati sve komentare, sugestije, prijedloge, a nakon toga ćemo ih obraditi i ići s njima van. Prosvjedovati, a da ne znate, u konkretnom slučaju, do kraja protiv čega prosvjedujete je nešto što baš nije uobičajeno", rekao je Fuchs u izjavi medijima u Saboru.

Ministar je naveo da prikupljaju prijedloge različitih sindikata kako bi vidjeli što je moguće prihvatiti, gdje su eventualno pogriješili, ali i koji su to zahtjevi koji su "izvan konteksta mogućeg".

Kaže da su primili konkretne sugestije nekih sindikata, ali i neke komentare na ukupni postupak donošenja koeficijenata, no bez ikakvih jasnih poruka.

Željko Stipić iz sindikata Preporod u emisiji "U mreži Prvog" jutros je rekao da u njihovom očitovanju nema konkretnih prijedloga koeficijenata jer im Vlada prvo treba dati kriterije po kojima su ti koeficijenti rađeni.

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek / Pixsell

"Na osnovu nekih načelnih stvari ne možete reagirati, ali vjerojatno je s njihove strane prihvatljiva priča da bilo kakvu izmjenu unutar odnosa koeficijenata koji budu bili napravljeni eventualno nakon isteka roka, možeš onda pripisati da si ti u tome sudjelovao, iako postoji konkretni prijedlog", ocijenio je Fuchs.

Na pitanje hoće li ići koeficijent preko 2.0 za nastavnike, ministar se nije jasno izjasnio, već je rekao da su to "ozbiljno uzeli u obzir i onda će vidjeti kada bude predstavljena konačna lista koeficijenata".

  • +13
Počelo je okupljanje prosvjednika na Europskom trgu Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

Upitan jesu li spremni na ustupke, Fuchs je napomenuo da ovo nije postupak sindikalnog pregovaranja.

"Ovdje ne razgovaramo o kolektivnim granskim ugovorima gdje netko traži nešto, drugi onda popušta pa se nađu u sredini i slično. Radi  se o tome da je to jedno ogromno jednokratno povećanje", poručio je ministar.

Fuchs je također izrazio uvjerenje da se štrajk neće dogoditi kada se izađe s konkretnim iznosima plaća koje će biti nakon donošenje uredbe jer za to neće biti razloga ni osnove kada se govori o sustavu obrazovanja.

Odgovarajući na pitanja o datumu parlamentarnih izbora i bi li trebali biti u svibnju, ministar je istaknuo da će biti kako je premijer rekao - ili u drugom ili trećem kvartalu.

U kontekstu prosvjeda i najave štrajkova uoči izbora, Fuchs je izrazio uvjerenje da će glasači prepoznati ono što je bitno od onoga što nije.