ZADOVOLJNI PRESUDOM

Oglasilo se haško Tužiteljstvo, spomenuli Tuđmana i pozvali DORH da hitno procesuira dostupne zločince

29.11.2017 u 21:02

Bionic
Reading

Tužiteljstvo Haškog suda oglasilo se priopćenjem u kojemu izražava zadovoljstvo presudom Žalbenog vijeća u predmetu 'Prlić i drugi', koja je u najvažnijim aspektima potvrdila osuđujuće presude donesene na suđenju Jadranku Prliću, Bruni Stojiću, Slobodanu Praljku, Milivoju Petkoviću, Valentinu Ćoriću i Berislavu Pušiću

'Žalbeno vijeće je potvrdilo da su šestorica optuženih, zajedno s tadašnjim visokim rukovoditeljima Republike Hrvatske, bili ključni sudionici u udruženom zločinačkom pothvatu s ciljem etničkog čišćenja bosanskih Muslimana počinjenjem zločina protiv čovječnosti, teškim kršenjima Ženevskih konvencija i drugim ratnim zločinima', stoji u priopćenju objavljenom na stranicama ICTY-a. .

Dodaje se da su oni dijelili zajednički cilj preuzimanja kontrole nad teritorijem u BiH na kojeg su 'polagali pravo prisilnim raseljavanjem desetaka tisuća bosanskih Muslimana, kako bi omogućili ujedinjenje hrvatskog naroda u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini'.

'Kao što je u više navrata utvrđeno u predmetima pred Tribunalom, današnja presuda je potvrdila da je postojao međunarodni oružani sukob zato što je Hrvatska imala cjelokupnu kontrolu nad HVO-om, koji je počinio široko rasprostranjene zločine, što je dokazano u ovom predmetu. Hrvatska je razriješila dužnosti časnike Hrvatske vojske kako bi zapovijedali snagama HVO-a u Bosni i Hercegovini, pružala logističku podršku i slala snage Hrvatske vojske u Bosnu i Hercegovinu kako bi direktno sudjelovale u sukobu. Žalbeno vijeće je potvrdilo zaključke Raspravnog vijeća da su ključni članovi tadašnjeg rukovodstva Hrvatske, uključujući predsjednika Franju Tuđmana, ministra obrane Gojka Šuška i Janka Bobetka, visokog generala Hrvatske vojske, dijelili zločinački cilj da etnički očiste bosanske Muslimane i doprijenili ostvarivanju tog cilja', navodi, između ostalog, Tužiteljstvo.

Odgovorni dužnosnici trebaju promovirati prihvaćanje ovih činjenica kao osnovu za pomirenje, poručuje Tužiteljstvo, dodajući da patnja žrtava i preživjelih mora biti priznata.

  • +11
Sva lica Slobodana Praljka Izvor: Cropix / Autor: cropix

'Iako je utvrđeno da su ova šestorica optuženih odgovorna za ovu kampanju etničkog čišćenja, veći broj visoko i srednje rangiranih dužnosnika i zapovjednika još uvijek mora biti priveden pravdi za te zločine. Mnogi od njih dostupni su hrvatskom pravosuđu', stoji u priopćenju.

Tužiteljsko naposljetku izražava svoju punu podršku Državnom odvjetništvu RH i očekuje da ono hitno procesuira te slučajeve. Tužilateljstvo također poziva hrvatske vlasti da dopuste da pravosudni proces krene naprijed nezavisno i nepristrano, što uključuje i omogućavanje regionalne pravne suradnje.