JURIŠ NA EAST RIVER

Oglasila se glavna protivnica Vesne Pusić za mjesto šefice UN-a

10.06.2015 u 10:06

Bionic
Reading

Irina Bokova, glavna konkurentica potpredsjednice hrvatske Vlade i ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić za mjesto šefice Ujedinjenih naroda, kazala je u razgovoru za EurActiv da je počašćena što je uopće nominirana za tu visoku funkciju i što je Bugarska snažno stala iza nje

Ipak zbog brojnih obaveza koje ju očekuju u ovaj godini, još je maksimalno koncentrirana na rad u UNESCO-u gdje obnaša dužnost glavne ravnateljice i nije još počela s kampanjom. Mandat aktualnog glavnog tajnika Ban Ki-moona istječe zadnji dan iduće godine.

Bokova je naglasila je da mnogo posla imaju oko COP21 - foruma o klimatskim promjenama. Riječ je o najvećem događaju na svijetu na kojem sudjeluju predstavnici vlada, UN-a, nevladinih udruga i civilnog društva gdje se raspravlja o održivom rastu u biznisu s posebnim naglaskom na inovacije koje pomažu smanjiti udio ugljičnog dioksida u atmosferi. Forum se održava krajem godine u Parizu.

Kaže da usko surađuje s francuskom vladom kako bi se uspješno odradio taj projekt. Njezin angažman u toj zemlji nije ostao nezapažen pa ju je i časopis Paris Match koji uspješno miksa političke i lifestyle teme proglasio glavom kandidatkinjom na nasljednika/icu aktualnog šefa UN-a Ban Kim-moona.

Bokova kaže da je počašćena što su bugarski premijer Bojko Borisov i predsjednik Rosen Plevenliev njezinu kandidaturu i očekivani uspjeh označili kao nacionalni cilj. Glavna konkurentica hrvatske potpredsjednice prije UNESCO-a bila je ministrica vanjskih poslova Bugarske i veleposlanica u Parizu, a to što je studirala u Moskvi sigurno joj neće odmoći.

Premda još nije donesena konačna odluka, pretpostavlja se da bi idući glavni tajnik UN-a mogao biti izabran iz kruga istočnoeuropskih zemalja. Prednost je Bokovoj i Vesni Pusić i činjenica da žena nikad nije bila glavna tajnica UN-a. No prepreka je do konačnog cilja mnogo.