ŠALJU SE I BORBENI HELIKOPTERI

Ofenziva saveznika na Libiju, čeka se Gadafijev pad

24.05.2011 u 08:03

Bionic
Reading

Washington je u ponedjeljak, prigodom dolaska jednog američkog visokog dužnosnika u Bengazi, pozvao libijskog čelnika Gadafija da ode u egzil, a Pariz i London najavljuju slanje helikoptera radi preciznijih udara

Francuska će poslati borbene helikoptere kako bi napadi na kopnu bili precizniji u sklopu operacija međunarodne koalicije, najavio je francuski ministar vanjskih poslova Alain Juppe

Francuski ministar obrane Gerard Longuet je u Bruxellesu rekao da će se angažirati i Britanci.

Do sada su samo zrakoplovi vodili napade koalicije, ali više nisu uspijevali gađati borbene tenkove i postrojbe jer su bili preblizu civila.

Pariz je već prošlog tjedna prema Libiji uputio francuski ratni brod tipa Mistral.

Državni podtajnik za bliskoistočne poslove Jeffrey Feltman je u ponedjeljak u Bengaziiju tijekom iznenadnog posjeta ponovio da Washington zahtjeva da Gadafi ode s vlasti.

Posjet Feltmana, najvišeg američkog dužnosnika koji je došao u Bengazi od početka pobune prije tri mjeseca, predstavlja još jedan znak američke podrške prijelaznom nacionalnom vijeću CNT-u , 'vjerodostojnom i legitimnom sugovorniku'.

Američki izaslanik se sastao s brojnim članovima CNT-a, među kojima i s Mustafom Abdulom Džalilom, precizirao je jedan glasnogovornik Obamine administracije u Bengaziju.