nedjeljom u 2

Odvjetnik Miljević: Ivo Sanader je bio izvanserijski političar, daleko iznad našeg uobičajenog prosjeka. Njega je bilo i lijepo vidjeti

15.11.2020 u 15:09

Bionic
Reading

Odvjetnik Veljko Miljević od svojih klijenata ne želi znati istinu, kaže da bi ga ona samo opteretila. Svojim klijentima želi pružiti najbolju moguću pravnu pomoć

Odvjetnik Veljko Miljević na početku svoje karijere imao je moralnih dvojbi oko toga treba li znati istinu, ali se toga riješio tijekom pripravništva, otkrio je u emsiji HRT-a 'Nedjeljom u 2'. Shvatio je, kaže, da se ne smije miješati ni uskakati u tuđe uloge, ulogu suca i tužioca te da on svojem klijentu mora osigurati najbolju moguću obranu.

'Često je bolje određene stvari ne znati', dodao je. Miljević kaže da je njegova uloga branitelja, on brani branjenika.

'Naučio sam to da mi šijemo iz donesenog materijala, mi smo krojači, šnajderi. Ali doneseni materijal nije ono što vam stranka priča, doneseni materijal su dokazi koji se nalaze u spisu i po njima radimo i od njih tvorimo istinu', rekao je. Govorio je o tome kako se nosi s najtežim zločincima, osvrnuo se na neke slučajeve iz svoje karijere, ali i o pravu i pravdi.

'Nema pravde', kaže. Osvrčući se na presudu HDZ-u i Ivi Sanaderu kaže:

'Ako imamo situaciju da je prva presuda donesena u ožujku 2014., a sada je donesena druga koja je također nepravomoćna, ona je po strukturi jednaka onoj prvoj', smatra. Na pitanje koliko bi moglo trajati ovo suđenje do pravomoćne presude, kaže da to nitko ne zna. Nekada je komentirao druge presude Ivi Sanaderu, za njih kaže da nisu imale elementarnu logiku i bilo mu je jasno da ne mogu opstati. Na pitanje hoće li posljednja presuda Sanaderu postati pravomoćna, Miljević je rekao 'da u našem pravosuđu to ne zna nitko'.

'Ljude više zanima odgovornost pravne osobe, tu smo se raznih stvari naslušali (...) govori se o kolektivnoj odgovornosti, a nje u kaznenom pravu nema (...) Odgovornost po kojoj odgovaraju pravne osobe u kaznenom postupku je nedavno uvedena, prije 15, 20 godina (...) Pravna osoba ne može odgovarati jer je suština krivičnog postupka u krivnji, a krivnja je subjektivni odnos čovjeka. Pravna osoba ne može imati taj subjektivni odnos, ne može imati krivnju', dodao je. Miljević tvrdi da je Sanader bio izvanserijski političar i da smo u Hrvatskoj od '90-ih imali dva političara te kategorije.

'Ivo Sanader je bio izvanserijski političar, daleko iznad našeg uobičajenog prosjeka. Njega je bilo i lijepo vidjeti', rekao je.