Ponovno će se odlučivati

Odvjetnice Sloković i Marković podnijele novi zahtjev za ocjenu ustavnosti postupka izbora predsjednika Vrhovnog suda

19.03.2021 u 12:39

Bionic
Reading

Odvjetnice Jadranka Sloković i Sandra Marković podnijele su Ustavnom sudu prijedlog za ocjenu ustavnosti članka 44.a Zakona o sudovima, koji propisuje proceduru izbora predsjednika Vrhovnog suda, potvrdila je Sloković za N1 televiziju

'Odvjetnica Sandra Marković i ja podnijele smo Ustavnom sudu RH prijedlog za ocjenu ustavnosti čl. 44.a Zakona o sudovima. U tom prijedlogu argumentiramo stajalište da je ustavnosudski nebranjivo širenje nadležnosti Državnog sudbenog vijeća izvan okvira nadležnosti izričito predviđenih Ustavom RH. Stajalište o nesuglasnosti s Ustavom RH čl. 44.a Zakona o sudovima temeljimo na ustavnim odredbama i ustaljenom stajalištu Ustavnog suda RH, jasno izraženim u odlukama koje smo navele u svom prijedlogu', rekla je Sloković za N1 televiziju.

Podsjetimo, tportal je jučer objavio kako Ustavni sud sprema odbijenicu za prethodni sličan zahtjev Darija Juričana. Naime tportal je dobio na uvid prijedlog odluke Ustavnog suda koju je sastavila sutkinja izvjestiteljica Snježana Bagić, a koja bi trebala biti izglasana u utorak, kojom se predlaže odbijanje Juričanova zahtjeva za ocjenom ustavnosti odredbi Zakona o sudovima.

Do spora vezanog za Zakon o sudovima došlo je u dijelu koji propisuje proceduru za izbor predsjednika Vrhovnog suda, za koju je predsjednik RH Zoran Milanović rekao da je protuustavna. Ustav RH, naime, kaže samo da kandidata za predsjednika Vrhovnog suda predlaže predsjednik RH, a da ga bira Hrvatski sabor, dok se u Zakonu o sudovima propisuje procedura javnog poziva koji raspisuje Državno sudbeno vijeće. Milanović je odlučio ignorirati zakonsku proceduru, tvrdeći da kandidata može predložiti izravnom primjenom Ustava te je Saboru predložio profesoricu s Pravnog fakulteta u Zagrebu Zlatu Đurđević.

No u opsežnom objašnjenju odluke, koju bi Ustavni sud trebao usvojiti u utorak, navodi se kako Milanović ne smije na takav način predložiti kandidata, jer da je valjani kandidat samo onaj koji se javio na javni poziv DSV-a, a Zlata Đurđević to nije učinila, nego ju je Milanović samostalno nominirao.