U SKLADU SA ŠERIJATOM

Odrubljivanje glava ukida se zbog manjka dželata

26.03.2013 u 07:00

Bionic
Reading

Saudijska Arabija razmatra ukidanje smrtne kazne odrubljivanjem glave. Zbog smanjenja broja službenih dželata koji se služe mačem, najteži prijestupnici ubuduće bi mogli biti prepušteni isključivo streljačkim vodovima, izvještava egipatski portal Ahram Online

Povjerenstvo sastavljeno od predstavnika ministarstava unutarnjih poslova, pravosuđa i zdravlja zaključilo je da takva promjena ne bi narušila islamski zakon, izvijestio je saudijski dnevnik al-Youm. 'Ovakvo rješenje čini se praktičnim, osobito u svjetlu nedostatka službenih dželata ili njihovih kašnjenja na smaknuća u nekim slučajevima', priopćilo je povjerenstvo.

Organizacije za ljudska prava stalno osuđuju smaknuća odsijecanjem glave u Saudijskoj Arabiji. Prema podacima Human Rights Watcha (HRW), najmanje 69 ljudi smaknuto je na taj način prošle godine; Amnesty International tvrdi da je u istom razdoblju smrtna kazna izvršena nad 79 osoba.

'Saudijska Arabija nema kazneni zakon, pa tužitelji i suci definiraju kaznena djela uvelike po vlastitom nahođenju', upozorio je HRW. Silovanje, ubojstvo, oružana pljačka, krijumčarenje narkotika, pa čak i 'vračanje' u Saudijskoj Arabiji mogu biti kažnjeni smrtnom kaznom.

Udarne medijske termine nedavno je zauzelo odsijecanje glave Rizane Nafeek, mlade žene sa Šri Lanke, zbog ubojstva četveromjesečnog sina žene koja ju je angažirala kao kućnu pomoćnicu. Nafeek je stigla u Saudijsku Arabiju 2005. kada je imala 17 godina, a sedam godina provela je u zatvorima nakon što je umrlo dijete koje joj je bilo povjereno. Obitelj je vjerovala da je Nafeek zadavila dječaka, a ona je tvrdila da se zagrcnuo pijući mlijeko.

Mlada imigrantica u početku nije imala pravo na angažiranje odvjetnika, a kasnije je tvrdila da je natjerana da potpiše priznanje zločina. Izvršenje smrtne kazne pokazalo je da saudijsko pravosuđe krši međunarodne obaveze, ustvrdio je Philip Luther iz Amnesty Internationala. Međunarodni zakoni zabranjuju smrtnu kaznu za zločine počinjene prije navršenih 18 godina, naveo je HRW.

Glasnogovornik glavnog tajnika UN-a Ban Ki-muna podsjetio je da glavni tajnik inzistira na provedbi međunarodnih odredbi o ljudskim pravima za sve muškarce i žene u Saudijskoj Arabiji, neovisno o njihovoj nacionalnosti ili statusu.

Službeni Rijad odbacio je UN-ovu inicijativu kao 'vanjsko uplitanje', tvrdeći da Saudijska Arabija 'poštuje... sva pravila i zakone i štiti prava svog naroda i stanovništva'.