sraz policije i kartela

Eksplozije na ulicama meksičkog Culiacana, razlog sukoba uhićenje El Chapova sina

18.10.2019 u 08:33

Bionic
Reading

Ovidio Guzman, jedan od sinova moćnog narko bosa - El Chapa, uhićen je tijekom operacija državnih snaga sigurnosti u četvrtak u meksičkom gradu Culiacanu. Trenutno se ne zna gdje se nalazi jer je ubrzo pušten na slobodu. Nakon uhićenja na ulicama su izbili veliki sukobi, odnosno obračun između snaga sigurnosti i teško naoružanih pripadnika narko kartela

Meksički ministar sigurnosti Alfonso Durazo izjavio je za Reuters da je El Chapov sin ipak pušten i da je odluka donesena kako bi se zaštitili životi.

Prema izvještajima s terena pripadnici narko kartela Sinaloa nadjačali su pripadnike snaga sigurnosti tijekom pucnjave koja je grad pretvorila u ratnu zonu. CNN javlja da su oklopna vozila naoružana strojnicama razmjenjivala vatru s državnim snagama sigurnosti u samom gradu Culiacanu koji se nalazi u srcu savezne države Sinaloe.

Pucnjava je prisilila mnoge stanovnike da panično bježe, drugi su ostali zatvoreni u svojim kućama, dok su se vani tijekom cijelog dana vodile intenzivne borbe.

Pojavile su se i slike na društvenim medijima koje prikazuju teror koji se je zahvatio grad te paniku i očaj stanovnika.

Ministar Durazo je objavio da su policajci i pripadnici meksičke nacionalne garde provodili rutinsku patrolu u kući u gradu kada su oko 3.30 sati napadnuti. Snage sigurnosti su uzvratile i preuzele kontrolu nad kućom, zatekavši četiri stanara unutra. Vlasti su identificirale jednog od stanara kao Ovidija Guzmana Lopeza.

Za vrijeme sukoba na lice mjesta su stigli i drugi članovi organizirane kriminalne skupine, s više vatrene snage od vlasti. Nasilni napadi su također izbili u različitim dijelovima grada, stvarajući 'stanje panike', rekao je Durazo.

'Radi zaštite sigurnosti i mira u gradu, dužnosnici su se složili da obustave akciju', priznao je ministar.

Službenih podataka o sukobima i potencijalnim žrtvama još nema.

Podsjetimo, El Chapo je proglašen krivim za vođenje kriminalne organizacije koja je u SAD prošvercala na tone narkotika te mu je izrečena kazna doživotnog zatvora.

Tko je Ovidio Guzman Lopez?

Ovidio Guzman Lopez sin je Joaquina 'El Chapa' Guzmana i njegove druge supruge Griselde Lopez. Američko ministarstvo financija vjeruje se da ima značajnu ulogu u poslovima kartela Sinaloa, navodi CNN. U veljači je Ovidio Guzman Lopez optužen za krijumčarenje droge u SAD zajedno s bratom Joaquinom Guzmanom Lopezom (34).

Tužitelji smatraju da su od travnja 2008. do travnja 2018. braća distribuirala kokain, marihuanu i metamfetamine iz Meksika, ali i drugih mjesta u SAD. U srpnju je njihov otac - nekada moćni vođa kartela Sinaloa - osuđen na doživotni zatvor plus 30 godina u SAD-u. El Chapa se smatralo najmoćnijim trgovcem drogom na svijetu, a njegov zločinački pothvat protezao se preko niza kontinenata te je uzorkom krvoprolića koja se događaju širom njegova rodnog Meksika.

U 2015. godini dramatično je pobjegao iz zatvora, vozeći se motociklom kroz tunel koji je bio prokopan do njegove ćelije u saveznom zatvoru maksimalne sigurnosti Altiplano.

Ray Donovan, specijalni agent američke Agencije za suzbijanje zloupotrebe droga (DEA), koji je predvodio napore koji su doveli do uhićenja Guzmana, rekao je u veljači za CNN da kartel Sinaloa još uvijek opskrbljuje većinu američkog tržišta droga.

"U stvari, Chapovi sinovi sada se izdižu kroz redove kartela Sinaloa i preuzimaju organizaciju", rekao je Donovan.

  • +6
Obračun snaga sigurnosti i narko kartela na ulicama meksičkog grada Culiacana Izvor: EPA / Autor: LUIS GERARDO MAGANA / EL DEBATE