ODBACUJU SUGESTIJE

Odcijepljena gruzijska pokrajina: 'Ne želimo u Rusiju'

27.08.2023 u 11:14

Bionic
Reading

Gruzijska autonomna pokrajina Abhazija, koju drže separatisti, odlučno je odbacila sugestije da bi mogla biti pripojena Rusiji, inzistirajući na tome da njezina autonomija od Moskve nije predmet rasprave. Abhazija koju podupire Kremlj je domaćin tisućama moskovskih vojnika, ali želi, dakle, ostati neovisna, inzistiraju lokalni čelnici

U priopćenju koje je u četvrtak objavilo ministarstvo vanjskih poslova te nepriznate južnokavkaske države, dužnosnici su rekli da, iako je 'postojan saveznik Ruske Federacije', njezina samoproglašena državnost 'nije predmet rasprave'.

Komentari dolaze nedugo nakon što je zamjenik predsjedavajućeg Vijeća sigurnosti Kremlja, bivši predsjednik Dmitrij Medvedev, nagovijestio da bi Moskva mogla nastojati pripojiti dvije odcijepljene regije susjedne Gruzije koje podržava Rusija – Abhaziju i Južnu Osetiju, piše Politico.

'Ideja o pridruživanju Rusiji još uvijek je popularna. I to bi se moglo provesti, ako postoje dobri razlozi za to', rekao je Medvedev, koji je bio jedan od najentuzijastičnijih kad je riječ o potpori Moskvi u ratu u Ukrajini.

Međutim, usprkos prisutnosti tisuća moskovskih vojnika raspoređenih u Abhaziji nakon niza ratova s ​​gruzijskim vladinim snagama – posljednji put 2008. – dužnosnici u glavnom gradu rekli su da se taj prijedlog nije svodio na ništa više od 'intenziviranja geopolitičkog natjecanja'.

U međuvremenu, tajnik Abhazijskog vijeća sigurnosti, Sergej Shamba, otišao je dalje, istaknuvši da u regiji 'nema političkih subjekata' koji se zalažu za integraciju s Rusijom. 'Nismo primili nikakve službene zahtjeve za pridruživanje Ruskoj Federaciji i tek trebam identificirati bilo koju političku frakciju unutar Abhazije koja predviđa takvu dinamiku odnosa s Rusijom', nastavio je.

Smještena između južnih padina Kavkaza i Crnog mora, dom za oko 250.000 ljudi i sa svojim posebnim jezikom, Abhazija postoji kao de facto neovisna država od brutalnog građanskog rata koji je uslijedio nakon pada Sovjetskog Saveza početkom 1990-ih. Stotine tisuća etničkih Gruzijaca raseljene su iz regije koja graniči s Rusijom, u sklopu kampanje separatista, koje su često podržavale ruske oružane snage.

Abhazija do danas nije uspjela steći opće svjetsko priznanje, a priznaju je samo Ruska Federacija, Venezuela, Nikaragva, Južna Osetija i Pridnjestrovlje. Ujedinjeni narodi i većina svjetskih država smatraju Abhaziju i dalje dijelom Gruzije, no ugruzijske vlasti nemaju kontrolu nad teritorijem Abhazije. Većinu stanovništva čine Abhazi, a manjinu Gruzijci, Rusi i nekoliko kavkaskih etničkih skupina.