odbor za ratne veterane

Državni odvjetnik Jelenić: U prijavama protiv Pupovca riječ je o složenom pitanju, odluka će biti uskoro donesena

23.10.2019 u 10:29

Bionic
Reading

Iza zatvorenih vrata u 10 sati u Saboru je započela sjednica Odbora za ratne veterane, na kojoj bi se trebalo raspravljati o izvješćima DORH-a za zadnje dvije godine. Pretpostavlja se da će članove zanimati i što se radi po pitanju ratnih zločina, ali i izvida koji se vode protiv SDSS-ova Milorada Pupovca

'Na dnevnom redu su izvješća DORH-a, ali pretpostavljam da će se najveći dio rasprave odnositi na rad DORH-a na predmetima ratnih zločina', kazao je prije ulaska u dvoranu glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić.

Ovo je prvi put da DORH predstavlja svoja izvješća pred Odborom za ratne veterane jer glavni državni odvjetnik svoje izvještaje inače predstavlja samo na resornim odborima.

'DORH nema nijednu kaznenu prijavu podnesenu od policije, a da nije riješena', kazao je Jelenić, komentirajući kritike da pravosuđe ne radi dovoljno na predmetima ratnih zločina.

Upitan je li se moglo više i bolje u zadnjih 20-ak godina, Jelenić je kazao: 'Ako uzmemo u obzir to da se radi o složenim predmetima, godinu i pol, koliko sam ja glavni državni odvjetnik, nije puno. Mislim da je rad na ratnim zločinima kvalitetan i svugdje tamo gdje DORH ima dokaze DORH i optužuje, odnosno gdje nema, odustaje od kaznenog progona, ali moramo biti svjesni toga da su to predmeti u kojima rad DORH-a ovisi o puno faktora, a jedan je međunarodna pravna pomoć', dodao je.

Što se tiče izvida koji se provode zbog izjava Milorada Pupovca, Jelenić je kazao da će odluka uskoro biti donesena. Pojasnio je da je u tom slučaju podneseno nekoliko kaznenih prijava, a da je posljednja stigla prije manje od mjesec dana. 'Radi se o složenom pravnom pitanju', kazao je Jelenić, upitan zašto DORH-u treba toliko dugo.