IPAK NEMA CRNIH MRLJA?

Odbor predložio Saboru da izabere Lučića za šefa Vijeća HAKOM-a

21.02.2013 u 18:42

Bionic
Reading

Matični saborski Odbor za pomorstvo, promet i infrastrukturu jednoglasno je predložio Saboru da za predsjednika Upravnog vijeća Hrvatske agencije za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM) izabere Dražena Lučića, za zamjenika predsjednika Vijeća Domagoja Jurjevića, a za članove Zdravka Jurića, Nikolu Popovića i Marijana Bolarića. Odluka je donesena nakon dodatnog objašnjenja resornog ministarstva, koje je Odbor tražio zbog medijskih napisa da je protiv Lučića podignuta kaznena prijava

Svi su kandidati, objasnio je članovima odbora zamjenik ministra pomorstva, prometa i veza Zdenko Antešić, sve procedure i provjere u kojima se nije pokazalo ništa sporno.

'Stav ministarstva je da su predloženi kandidati osobe koje su stručne, neovisne, nestranačke, s višegodišnjim radom u industriji i sustavu i kao takve imaju potreban integritet. Prošli su sva potrebna testiranja i imali izuzetne rezultate na testiranju. Predloženi predsjednik Vijeća je za svog mandata ravnatelja dovršio postupak dodjele digitalne dividende kao završetak uspješnog višegodišnjeg prelaska na digitalno odašiljanje televizijskog signala, kojim je državni proračun postao bogatiji za 300 milijuna kuna te su postavljeni temelji za brži razvoj bežičnog širokopojasnog pristupa internetu u RH', kazao je članovima Odbora Antešić založivši se za to da HAKOM što prije dobije Upravno vijeće.

Dodao je da se svakog od članova Vijeća može opozvati ako se pojave neke okolnosti koje nisu pronađene prilikom provjere. Naime, prema Statutu HAKOM-a Sabor može razriješiti predsjednika, zamjenika predsjednika i članove te agencije ako svojim radom ili ponašanjem dovede u pitanje svoj ugled ili ugled Agencije, odnosno svoju samostalnost i neovisnost ili samostalnost i neovisnost Agencije.

Da nema razloga za otezanje i prolongiranje izbora, potvrdila je i predsjednica saborskog Odbora Nada Turina Đurić.

'S obzirom na to da su određeni dokumenti, bili vjerodostojni ili ne, kolali javnošću, moram reći da do danas nije nijedan navod ili dokument provjeren na način da ima neku pravnu snagu i da se temeljem toga može tvrditi da netko jest ili nije u pravu. S obzirom na to da je ministarstvo izvršilo provjeru kandidata i budući da nema nikakve pravne i zakonske prepreke da se izvrši ovaj izbor, kao odbor nemamo snagu djelovati u suprotnom', kazala je Nada Turina Đurić


Mladena Novaka iz Hrvatskih laburista zanimalo je pak, ako se pokaže da netko ima spornih stvari u prošlosti, jesu li resorni ministar, pa čak i premijer spremni podnijeti ostavku.

Zamjenik ministra nije mu konkretno mogao odgovoriti na to pitanje, ali je kazao da jamči da su 'službe izvršile sve provjere u postupku kandidiranja'.

'Skrećem pozornost na činjenicu da HAKOM regulira tržište vrijedno oko 13 milijardi kuna. Tu je jako puno partikularnih interesa i razumljiv je interes javnosti, interes raznih interesnih skupina i naravno da se onda pokušava eventualno eliminirati neke osobe koje nisu po ukusu nekih skupina iz ove utrke', kazao je Antešić.

Podsjetimo, Odbor je o prijedlogu Vlade za pet članova Upravnog vijeća HAKOM-a trebao raspravljati u utorak, no odluka je odgođena jer članovi odbora nisu imali životopise kandidata, ali su pritom zatražili i dodatno objašnjenje resornog ministarstva zbog medijskih napisa o potencijalnom predsjedniku Vijeća Draženu Lučiću. Protiv njega kao bivšeg ravnatelja HAKOM-a te protiv aktualnog predsjednika Vijeća Miljenka Krvišeka kaznenu prijavu, prema pisanju Večernjeg lista, podnio je aktualni zamjenik predsjednika Vijeća Gašper Gaćina, koji dvojac tereti za kršenje pravila javne nabave uredskog namještaja za nove prostore agencije.