UVEDENO I ZIMSKO VRIJEME

Od danas zabranjeno psovanje u Rusiji

01.07.2014 u 19:33

Bionic
Reading

U Rusiji je danas stupila na snagu zabrana korištenja psovki u filmovima, kazališnim komadima i knjigama, u skladu sa zakonom koji je usvojen u svibnju ove godine, čija je suština 'zaštita i razvoj ruske lingvističke kulture', priopćeno je iz Kremlja

Filmovi koji sadrže psovke i nepristojno izražavanje bit će zabranjeni, a knjige sa sličnim sadržajem morat će se prodavati u zapečaćenim pakiranjima na kojima će biti odgovarajuće upozorenje, prenosi Klix.ba

Kazališta neće moći prikazivati predstave s psovkama, a kazna za nepoštivanje ovih propisa je 50.000 rubalja (1.500 dolara) za svaki pojedinačan prekršaj.

Ruski mediji javili su da će policija uz pomoć posebnog softvera swear-bot vrijednog 25 milijuna rubalja (oko 730.000 dolara) tragati za psovkama na internetu, ali i manualno.

Očekuje se da će to biti problem za sustav, jer su Rusi poznati kao vrlo kreativni i inventivni kada je riječ o psovkama.

U ruskom rječniku psovki postoji 1.200 različitih izraza samo za muški spolni organ.

Restrikcija za psovke i nepristojno izražavanje odnosit će se i na blogere i nedržavne medije.

Rusija će prijeći na zimsko vrijeme

Ruski zastupnici su u utorak odobrili zakon koji je predvidio prelazak na zimsko vrijeme zbog kojeg će stanovnici većine regija u zemlji morati pomaknuti svoje satove jedan sat unatrag u listopadu i konačno usvojiti to računanje vremena.

Zastupnici su u drugom i trećem čitanju izglasali tekst zakona koji je predvidio također i prelazak s devet na 11 vremenskih zona koje pokrivaju ruski teritorij, od najzapadnjie zone u Kalinjingradu do najistočnije na Kamčatki.

Ovaj zakon treba odobriti još gornji dom, nakon čega će njegova primjena početi 26. listopada u 02.00 sata ujutro.

Ruski satovi su pretrpjeli više promjena posljednjih godina. U 2011. godini, zakon koji je proglasio tadašnji predsjednik Dmitrij Medvedev ukinuo je izmjenu zimskog i ljetnjeg računanja vremena i smanjio broj časovnih zona na devet.

'Izglasavanje ovog zakona znači da će se u većini ruskih regija vrijeme približiti astronomskom vremenu', naglasio je potpredsjednik Dume Aleksandar Jukov.