prognoza vremena

Raste temperatura i pada kiša, a onda - promjena. Evo kad će biti snijega

17.01.2024 u 07:11

Bionic
Reading

Do četvrtka osjetan porast temperature zraka, ali u srijedu ujutro na kopnu još česti minusi i mogućnost poledice zbog mjestimične kiše koja se može smrzavati na podlozi

Jačat će jugozapadnjak, na Jadranu oštro i jugo, te biti dosta oblaka, povremeno i kiše, ponegdje i obilnije, osobito na Jadranu i područjima uz njega. Naravno, biometeorološke prilike bit će sve nepovoljnije.

U nastavku ovog tjedna i početkom sljedećega petka osjetno hladnije, uz često jaku i olujnu buru, najprije na sjevernom Jadranu. I pritom stabilnije i sunčanije, ali u početku još ponegdje kiša, u unutrašnjosti snijeg, koji je uz buru moguć i mjestimice uz more.

Meteorologinja Tomislava Hojsak za HRT navodi da će u srijedu na istoku Hrvatske zajužiti, uz umjeren i jak jugozapadni i južni vjetar, pa će najviša dnevna temperatura porasti na 8 do 10 °C.

'Prevladavat će oblačno, ali uglavnom suho. S jugozapadnim vjetrom zatoplit će i u središnjoj Hrvatskoj, na 6 do 10 °C. Prevladavat će oblačno, lokalno uz malo kiše, koja bi se u jutarnjim satima mogla smrzavati na tlu. Češća kiša na oblačnom sjevernom Jadranu i u gorju, gdje se ujutro može smrzavati na tlu. I pritom obilna oko Rijeke i u Gorskome kotaru. Vjetar umjeren i jak južni i jugozapadni, lokalno s olujnim udarima. Jako i olujno jugo i u Dalmaciji, te još toplije nego u srijedu, uz dnevnu temperaturu od 12 do 17 °C. Prijepodne duž obale sunčana razdoblja, a povremena kiša većinom u drugom dijelu dana. Na jugu Hrvatske promjenjivo oblačno uz povremenu kišu, češću u drugom dijelu dana. Jugo će jačati na jako i olujno, a najviša dnevna temperatura zraka porasti na 14 do 16 °C.'

  • +7
Kišno jutro u Kaštel Štafiliću Izvor: Pixsell / Autor: Zvonimir Barisin/PIXSELL

'U četvrtak još jača južina pa će u kopnenom području temperatura biti znatno iznad prosjeka. Kiša češća u gorskoj Hrvatskoj i u unutrašnjosti Dalmacije. U petak zahladnjenje, prelazak kiše u snijeg te prestanak oborine. U subotu razvedravanje i još malo hladnije.

Na Jadranu u četvrtak jako i olujno jugo, kiša, pa i u obliku pljuskova s grmljavinom. Temperatura još viša, a u petak će se s burom osjetno sniziti. Kiša će prestajati, a jak i olujan vjetar donijet će snijeg ponegdje i do obale. U subotu će zapuhati i na jugu uz smirivanje i razvedravanje', prognozirala je Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.