A RADOVI KASNE

Obračun na Žnjanu: Puljak i Šuta jedan za drugim sazvali novinare na najveću splitsku plažu

14.03.2023 u 11:41

Bionic
Reading

Splitski gradonačelnik Ivica Puljak i šef gradskog HDZ-a Tomislav Šuta ušli su u javni klinč oko projekta uređenja Žnjana, najveće plaže na istočnom dijelu Jadrana na kojoj se već godinama priprema investicija od oko 35 milijuna eura. Šuta je sazvao novinare da bi kritizirao kašnjenje početka radova, a potom je isto učinio i Puljak, objasnivši da će se zbog objektivnih okolnosti to doista dogoditi

Koncem prošle godine potpisan je ugovor kojim Vlada dodjeljuje koncesiju za Žnjan Gradu Splitu, a od tog trenutka desetak ugostiteljskih objekata na plaži prestalo je raditi jer njihova odobrenja više formalno nisu vrijedila. Gradska vlast najavljivala je da radovi započinju najkasnije do ovog ljeta, no to više nije realno.

'Žnjan je jedan od najvažnijih projekata u gradu, a 25 godina je u ovakvom stanju. Došlo je vrijeme da se uredi i da bude najljepša plaža u ovom dijelu Europe. Dokumentacija za raspisivanje javne nabave je u završnoj fazi, u travnju bismo trebali raspisati natječaj za izvođača radova, a i izdavanje dozvola ide po planu uz male izmjene u dokumentaciji i projektima, ali praktički bez dana zakašnjenja', tvrdi Puljak u utorak na prvoj konferenciji za novinare na ovu temu.

'No imamo naznaka da će se natječaj opstruirati besmislenim žalbama, a i ne mislimo da je dobro započeti s radovima u srpnju i usred sezone jer vodimo računa o građanima koji iznajmljuju apartmane ili koji se ovdje kupaju. Tako da je najbolje da oni krenu nakon ljeta. Sljedeće ljeto plaža će već poprimiti svoj novi izgled, pa će biti lakše čekati', rekao je Puljak.

  • +21
Ivica Puljak i Bojan Ivošević na Žnjanu Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec

Zasad je nejasno hoće li se u međuvremenu ovdje barem privremeno naći i ugostiteljski sadržaji, uklonjeni koncem prošle godine. Zakonski je to navodno nemoguće, ali Puljak je najavio da će od resornog ministarstva zatražiti tumačenje.

Žnjan je trenutno najveći splitski javni projekt, započet još u početku mandata prethodnog gradonačelnika Andre Krstulovića Opare rušenjem više desetaka ilegalnih objekata koji su se ondje nalazili. Potom je raspisan javni natječaj na kojemu je odabrano rješenje arhitektonskog studija Ante Kuzmanića, koje predviđa uglavnom zelene, sportske i rekreativne sadržaje, a posljednjih nekoliko godina prošlo je u izradi i izmjeni dokumentacije, pripremama za preuzimanje koncesije, potrebnoj i nepotrebnoj reviziji projekata i slično.

Kako se neslužbeno može doznati iz splitske gradske uprave, golemi projekt - površine otprilike četrdeset nogometnih terena - trebao bi se financirati sredstvima Europske investicijske banke te iz bespovratnih europskih fondova, a procedura za to navodno je također pri kraju. Samu investiciju vodi gradska tvrtka 'Žnjan', kojoj je Puljak nedavno mimo javnosti dodijelio gotovo milijun kuna za pripremne radove, što je skandaliziralo oporbu.

'Drago nam je što će gradonačelnik Puljak, kako stvari stoje, priznati pogrešku, prihvatiti jedino razumno rješenje koje je dosada odbijao te otvoriti Žnjan za kupače ovoga ljeta. Drago nam je što nam je naša konferencija za medije koju smo zakazali poslužila kao poticaj da postupi razumno i to što prije. Ono što je žalosno jest da je ta pogreška građane Splita samo do sada koštala preko tri milijuna kuna, a nažalost će još koštati. Koliko se gradonačelnik izgubio u ovom kapitalnom gradskom projektu, jasno je iz nevjerojatno netransparentnog postupanja s gradskim novcem prilikom davanja dviju pozajmica društvu Žnjan d.o.o., a od kojih je onu prvu vrlo razvidno pokušao sakriti na sve moguće načine, izbjegavajući objavu o istoj čak i u Službenom glasniku Grada', objavio je još jučer šef gradskog HDZ-a Tomislav Šuta kada je doznao da će se Puljak prije njega danas pojaviti na Žnjanu.

Tomislav Šuta na Žnjanu Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec

Kad je gradonačelnik otišao, ondje se ukazao šef HDZ-a.

'Za projekt Žnjan dosad ne postoji nijedna dozvola, a protekle su dvije godine mandata gradonačelnika. Nema ni modela financiranja kao ključne stavke, a ni natječaj nije na vidiku pa je ime izvođača radova još uvijek daleka budućnost. Ugovor o koncesiji iz studenog prošle godine predviđa da se projekt u roku od tri godine dovede do uporabne dozvole. Apeliramo da se što prije ishode dozvole i pokrene natječaj', rekao je Šuta.

'Navedeni rokovi su se mogli, da je bilo razuma, prolongirati tako da se ugovor o koncesiji zaključi nakon sezone, najkasnije do studenoga 2023. godine. Smiješno je da sada govori da će uputiti zahtjev za mišljenje Ministarstvu, a vezano za vraćanje ugostiteljskih modula koje je već skinuo, umjesto da je postupio promišljeno te prethodno zatražio mišljenje Ministarstva, pa tek onda donio odluku. Ovako je cijelu sezonu na Žnjanu itekako doveo u pitanje', zaključio je Šuta.