LISTERIOZA PRIJETI NA SVADBAMA

Obolio od bakterije koja izaziva upalu mozga

13.01.2014 u 22:40

Bionic
Reading

Četrdesetogodišnji muškarac trenutno se liječi od teškog oblika listerioze, upale mozga, u zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević'. Posljedica je to zaraze koja se prenosi kontaminiranom hranom, a nerijetko se manifestira baš upalom mozga, kao što se dogodilo kod pacijenta koji se trenutno liječi na odjelu intenzivne skrbi.

'Listeria je drugi najčešći uzročnik meningitisa i godišnje imamo tri-četiri tako teška pacijenta s upalom mozga koji je posljedica zaraze. Inače, stanje pacijenta koji se trenutno liječi u našoj bolnici zasad je stabilno', kaže za Jutarnji list prof. dr. Bruno Baršić, pročelnik Zavoda za intenzivnu medicinu i neuroinfektologiju Klinike za infektivne bolesti 'Dr. Fean Mihaljević'. Inače, listerioza kao zarazna bolest postaje po život opasna kad zahvati i središnji živčani sustav.


Nekad su zaraze listerijom, srećom ne uvijek u tako teškom obliku, bile puno češće jer su kontrole hrane bile rjeđe. Trovanja su obično bila česta na ljetnim svadbama ili krstitkama, a glavni izvor listerije - kolači. Naime, radi se o bakteriji koja živi u okolišu te u crijevima svih sisavaca osim ljudi pa se infekcija uglavnom širi hranom, posebice onom koje nije prošla pravilnu termičku obradu.

Više pročitajte ovdje