danima pješačili

Obitelji talaca zatočenih u Gazi došle Netanyahuu pod prozor: 'Odmah ih vratite kućama'

18.11.2023 u 18:47

Bionic
Reading

Povorka članova obitelji talaca koje Hamasovci drže u zatočeništvu u Gazi, u subotu je, nakon nekoliko dana hoda stigla u Jeruzalem nastavljajući pritisak na izraelsku vladu kako bi postigla njihovo oslobađanje šest tjedana nakon krvavoga Hamasova napada.

"Odmah ih vratite kućama", zatražilo je, kao i prije nekoliko tjedana, više tisuća prosvjednika koje su organizatori pozvali da se okupe pred uredom premijera Benjamina Netanyahua.

Nedugo nakon podneva u Jeruzalem je stiglo mnoštvo Izraelaca koji su isticali izraelske zastave i fotografije talaca. Svi su oni u utorak krenuli pješice do šezdesetak kilometara udaljenog Tel Aviva.

Obitelji talaca, koje kritiziraju izraelsku vladu jer od nje nisu dobili povratne informacije o njihovim nastojanjima da utječu na oslobađanje talaca, nakon današnjih demonstracija uspjele su dogovoriti sastanak s dvojicom članova ratnog kabineta, Bennyjem Gantzom i Gadijem Eisenkotom.

Sastanak će se održati predvečer u Tel Avivu, u sjedištu Foruma obitelji talaca i nestalih osoba, organizacije osnovane za pružanje logističke pomoći članovima obitelji i rodbini oko 240 talaca.

  • +5
Prosvjed obitelji talaca zatočenih u Gazi pred uredom Benjamina Netanyahua Izvor: EPA / Autor: ABIR SULTAN

Iz više izvora prošli se tjedan izvještavalo o pregovorima uz posredovanje Katara, da se oslobode taoci koje Hamas drži u Pojasu Gaze u zamjenu za stanku u sukobima.

Novi prosvjedi održat će se u subotu navečer, kao i svaki tjedan dosad, na trgu u Tel Avivu koji je postao mjesto gdje se okupljaju svi angažirani na oslobađanju talaca.

U Hamasovu napadu 7. listopada na izraelskoj je strani ubijeno 1200 ljudi. Većinom je riječ o civilima, kažu izraelske vlasti.

Prema posljednjim informacijama Hamasove vlade od početka rata u izraelskim je bombardiranjima Pojasa Gaze ubijeno 12.000 Palestinaca, među kojima je 5000 djece i 3300 žena.