nepravomoćno

Obitelji poginulog pirotehničara koja je tražila 270.000 kuna sud nepravomoćno presudio 70.000

03.09.2019 u 11:48

Bionic
Reading

Mungos razminiranje dužno je isplatiti obitelji poginulog pirotehničara po 70.000 kuna za naknadnu neimovinske štete sa zateznom kamatom od 8. veljače 2017. Nepravomoćna je to presuda koju je izrekao Općinski sud u Varaždinu, pred kojim su supruga i dvoje malodobne djece stradalog pirotehničara tražili po 270.000 kuna

Pirotehničar koji je radio za Mungos razminiranje, tvrtku u vlasništvu Hrvatskog centra za razminiranje, stradao je prilikom razminiranja Zapadnog Psunja u listopadu 2016. Poginuo je od iznenadne eksplozije protupješačke rasprskavajuće mine PROM-1, pišu Varaždinske vijesti, a njegova obitelj pred Općinskim sudom u Varaždinu tražila je 270.000 kuna za naknadu neimovinske štete zbog gubitka supruga i oca.

Nepravomoćno im je dosuđena isplata po 70.000 kuna sa zateznom kamatom od 8. veljače 2017. Odgovarajući na tužbu, iz Mungos razminiranja su naveli, prenose Varaždinske vijesti, kako poginulog pirotehničara smatraju isključivo odgovornog za nastanak štetnog događaja i štete. Pirotehničar se, objašnjava, poskliznuo i leđima pao na minu, zbog čega je došlo do aktivacije i eksplozije. Osporili su i visinu zahtjeva obitelji jer, kako se dalje navodi, tužitelji su putem police osiguranja sklopljene između tuženika i osigurajavućeg društva za slučaj smrti radnika primili 600 tisuća kuna te bi taj iznos trebalo uračunati u eventualni iznos naknade štete.

Više svjedoka je tijekom je tijekom dokaznog postupka ukazalo na tešku konfiguraciju terena, ističući kako je bio vlažan i mokar. Supruga je rekla kako joj je život nakon smrti supruga stao, a djeca imaju trajne posljedice.