Medicina Fluminensis

Obilježena 50. obljetnica prve transplantacije bubrega u Rijeci

28.01.2021 u 16:35

Bionic
Reading

U Rektoratu Sveučilišta u Rijeci u četvrtak je obilježena 50. obljetnica prve transplantacije bubrega u ovom dijelu Europe koju je u riječkoj bolnici izveo tim s Vinkom Frančiškovićem na čelu. Danas je prigodno predstavljen novi broj časopisa „Medicina Fluminensis“, posvećen toj transplantaciji.

Rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić Samaržija istaknula je u pozdravnom govoru vrijednost zajedničke organizacije obilježavanja tog sveučilišta te riječkoga Kliničkoga bolničkog centra i Medicinskog fakulteta kao dokaz dosadašnje kvalitetne suradnje i zaloga budućega zajedničkog djelovanja.

Ocijenila je da je prva transplantacija bubrega bila jedinstven podvig za koji su zaslužni vizionari, među kojima prednjači Vinko Frančišković, koji je, istaknula je, bio osoba visoke stručnosti stečene obrazovanjem i praksom, sveučilišni profesor, liječnik i ugledni član riječkog društva.

"Njegov životopis pokazuje kako se predanim i posvećenim radom mogu ostvariti prijelomni rezultati. Njegova snaga i veličina je i u tome što je osigurao nastavak transplantacijskog programa kroz tim mladih stručnjaka, njegovih nasljednika, a koji su i sami već ostavili svoje nasljednike u KBC-u i na Medicinskom fakultetu", rekla je Snježana Prijić Samaržija.

Dekan Medicinskog fakulteta Goran Hauser istaknuo je značenje temeljnih medicinskih znanosti i ulogu fakulteta u tom pionirskom uspjelom postupku transplantacije. "Pokazalo se da je fakultet sazrio i da je spreman na velike iskorake te je postao jedna od najznačajnijih medicinskih obrazovnih ustanova u regiji", ocijenio je Hauser, ističući da transplantacijski program i dalje održava Rijeku u vrhu medicinske znanosti.

Ravnatelj riječkoga Kliničkoga bolničkog centra Alen Ružić istaknuo je da je to prava sveučilišna bolnica koja integrira znanost, obrazovanje i praksu. "Na ovu razinu stigla je zahvaljujući važnim razvojnim projektima, među kojima je transplantacija bubrega 30. siječnja 1971. jedan od najvrjedniji", rekao je.

U nastavku su se članovi Frančiškovićeva tima Daniel Rukavina i Petar Orlić prisjetili okolnosti i priprema tog pothvata. Predstavljeno je stanje na Klinici za urologiju, govorilo se o transplantaciji danas te o značenju donorstva organa.