u uštici

Obilježen Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu

02.08.2023 u 14:30

Bionic
Reading

Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu, njih više od pola milijuna, svečanom je komemoracijom 12. puta zaredom obilježen u Uštici, jednom od stratišta Jasenovačkog logora

Na području Romskog memorijalnog centra, uz grobnicu ekshumiranih žrtava brojna su izaslanstva položila vijence i zapalila svijeća u spomen na 2. kolovoza 1944. godine, kada je u koncentracijskom logoru Auschwitz pogubljena posljednja skupina od 2897 Roma. Vijence su uz ostale, položila izaslanstva Predsjednika RH, Sabora, Vlade, Saveza Roma "Kali Sara", brojnih diplomatskih izaslanstava veleposlanstava u Hrvatskoj, te udruge i pojedinci.

Saborski zastupnik Veljko Kajtazi prisjetio se svih romskih žrtava Drugog svjetskog rata, pa i onih iz Jasenovca, čiji broj još nije konačan. U ustaškom Jasenovačkom logoru, tzv. "logoru 3c", Romi su, dodao je evidentirani kao broj, a ne osobnim podacima. Kajtazi je posebno upozorio na termin "Samudaripen", koji je za ratni genocid nad Romima odabrala romska zajednica.

  • +10
Komemoracija za romske žrtve genocida u 2. Svjetskom ratu Izvor: Pixsell / Autor: Nikola Čutuk

"Trebalo nam je gotovo 80 godina da se demografski oporavimo od tog pokušaja uništenja našeg naroda. Zbog toga to svake godine moramo ponavljati", rekao je Kajtazi. Osvrćući se na današnji položaj Roma u Hrvatskoj, kazao je da je u posljednjih dvadesetak godina mnogo učinjeno po pitanju statusu romske zajednica, ali je spomenuo i zamjerke koje se odnose na dobivanje državljanstva i zdravstvene skrbi. U nekim se sredinama Romi omalovažavaju, vrijeđaju i optužuju za sve probleme, što podržavaju i lokalni čelnici, rekao je.

Izvor: Cropix / Autor: Ranko Šuvar

U sklopu svečanosti, koju su organizirali Savez "Kali Sara" i Ured saborskog zastupnika Veljka Kajtazij otvorena je Aleja romskih žrtava, te skulptura i park Hajrije Imeri Mihaljić, prve romske pravednice među narodima, koja je riskirajući vlastiti život iz koncentracijskog logora spasila malu židovku Ester.

Izvor: Cropix / Autor: Ranko Šuvar

U povodu Međunarodnog dana sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu u srijedu će u 20 sati na zagrebačkom Zrinjevcu biti održan koncert Europskog orkestra za mir "L'Orchestra Europea per la Pace" predvođenog talijanskim glazbenim virtuozom Santinom Spinellijem.